W wycinek koła
Olaa:

W wycinek kołowy o promieniu 9 cm i kącie środkowym 60 st. wpisano koło. Oblicz pole tego koła.
12 kwi 16:43
pi: O− środek koła danego wycinka
P− środek wpisanego koła
A− wspólny punkt łuku wycinka i wpisanego koła (środek łuku wycinka)
B, C− punkty styczności promieni wycinka z kołem wpisanym
r− promień wpisanego koła
W trójkącie POB:
|PB|=r
|OP|=9cm−r
|∠POB|=30
sin30=r/9cm−r
1/2=r/9cm−r
9cm−r=2r
3r=9cm
r=3cm
P=9cm2π
27 paź 20:04
Emci:
14 cze 11:24
Mila:

ΔOAS− Δ ekierkowy (90
o,60
o,30
o)
|OS|=2r
9=3r
r=3cm
P
o=9π cm
2
14 cze 18:52