matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
miejsce zerowe
martiniiii:
Wyznacz miejsce zerowe funkcji f. Pamiętaj o określeniu dziedziny funkcji f(x)=(x−0,5)(x+0,5)/4x−2
12 kwi 16:31
asdf:
1
1
(x −
)( x +
)
2
2
4x − 2
4x − 2 ≠ 0 4x = 2
1
x =
2
1
D = R \ {
}
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1
1
(x −
)( x +
)= 0
2
2
1
1
x =
x = −
2
2
x ∊ D x ∉ D
1
ODP: M−ca zerowe to
2
12 kwi 16:34
asdf:
sorry, odwrotnie
1
x =
∉ D
2
1
x = −
∊ D
2
1
ODP: M−ca zerowe to −
2
12 kwi 16:34
martiniiii:
dzienks
12 kwi 16:49