Jak to rozwiażać??
nie-MATEMATYK: Znajdź równanie obrazu okręgu o równaniu x2+y2−2x+2y+1=0 w translacji o wektor u=[−2,2]
12 kwi 15:59
rumpek:
x
2 + y
2 − 2x + 2y +1 = 0
(x
2 − 2x + 1) − 1 + (y
2 + 2y + 1) − 1 + 1 = 0
(x − 1)
2 + (y + 1)
2 = 1
S(1, −1); r = 1
Dalej już powinnaś umieć
12 kwi 16:00
nie-MATEMATYK: czyli S'=(−1;1)
(x−x')2+(y−y')2=1

i za te x' podstawić −1
12 kwi 16:07
Aga1.: tak.
12 kwi 16:17
Tomek: Wita,
mam problem z zadaniem..
Z talii 52 kart losujemy jedna. Zdarzenie A polega na wyciagnieciu króla, zdarzenie B −na
wyciagnieciu trefla.
a) Określ liczbe wszyskich zdarzen elementarnych
b) opisz slownie na czym polega zdarzenie AuB, AnB, A/B , B/A, A', B'
Jak to zrobic?
12 kwi 16:24
Aga1.: a)IΩI=52
AUB−−Zdarzenie polegające na wylosowaniu króla lub trefla
A∩B− zdarzenie polegające na wylosowaniu króla trefl( bo króla i trefla)
A/B− króla, który nie jest
treflem.
B/A trefla, oprócz króla
trefla.
A' karty innej niż król
B' karty innej niż trefl.
12 kwi 16:47
Tomek: Pieknie dziekuje!
12 kwi 17:24