Tego nie jestem pewny.
Zad 1
(m − 2)x2 + 2(2m − 3)x + (5m − 6) > 0
1o Sprawdzam warunek liniowości; m = 2
(2 − 2)x2 + 2(4 − 3)x + (10 − 6) > 0
2x + 4 > 0 (czyli już odpada)
2o Sprawdzam kiedy Δ < 0
Δ = 4(2m − 3)2 − 4 * (m − 2)(5m − 6) = 4m2 − 12m + 9 − 4(5m2 − 6m − 10m + 12) =
= 4(4m2 − 12m + 9) − 4(5m2 − 16m + 12) = 4(4m2 − 12m + 9) − 20m2 + 64m − 48 =
= 16m2 − 48m + 36 − 20m2 + 64m − 48 = −4m2 + 16m − 12 =
Δm = 256 − 192 = 64 ⇒ √Δm = 8
| −16 − 8 | ||
m1 = | = 3 | |
| −8 |
| −16 + 8 | ||
m2 = | = 1 | |
| −8 |
.
niestety deszcz u mnie leje
Odnośnie twojej odpowiedzi
do zadania 2 jest
, u mnie coś na burzę się zanosi, ale jakaś
nieśmiała ta burza
.