kolos z matematyki
blogther:
Zadanie 1
Wyznacz ekstrema lokalne funkcji f(x,y) = x2 + 2x + y2 − 4xy + 7
Zadanie 2
Oblicz pole obszaru ograniczonego przez krzywe y = x, y2 = x
Zadanie 3
Oblicz objetosc bryły ograniczonej przez 1 ≤ x2 + y2 ≤4, z ≥ 0, z ≤ x2 + y2
Zadanie 4
Policz mase bryły ograniczonej przez płaszczyzny z = y2, z = 0, x = 0, z = x
brakuje danych bo pani zapomniała napisac ale jak by ktos mogł wyznaczyc ta bryłe czy co to
bedzie i dla jakis przykładowych danych policzyc zeby był jakis schemat rozwiazywania takich
zadan.
12 kwi 15:33
12 kwi 15:40
blogther: moze ktos sie wypowiedziec
12 kwi 18:39
blogther:

Zadanie 2
zielina prosta y = x
czerwona krzywa y
2 = x ⇒ y =
√x
na niebiesko zaznaczyłem punkty wspolne czyli punkty przeciecia sie krzywych
wyznaczyłem je w nastepujacy sposob rozwiazuja taki oto układ rownan
x =
√x |
()2
x
2 = x
x
2 − x = 0
x(x − 1) = 0
x = 0 lub x = 1
i wspołrzedne punktów P(1,1) a Q(0,0)
pole policze ze wzoru
P = ∫(f(x) − g(x))dx
gdzie f(x) to funkcja ograniczajaca szukane pole obszaru od gory czyli
f(x) =
√x
a g(x) ogranicza od dołu czyli g(x) = x
zakres a= 0 b = 1
P = ∫(
√x − x)dx = ∫
√xdx − ∫xdx = ∫x
12dx − ∫xdx =
23x
32| −
12x
2|
no i teraz oczywiscie nie zapominamy ze mamy obszar a=0 i b= 1 ktory powinnismy zapisac nad
całka to znaczy a pod całka a b nad całka tak samo na kreskach |
czyli mam y cos takiego
P = ∫(
√x − x)dx = ∫
√xdx − ∫xdx = ∫x
12dx − ∫xdx =
23x
32| −
12x
2|
=
23(1
32 − 0
32) −
12(1
2 − 0
2) =
23 −
12 =
=
46 −
36=
16 [ j
2 ] czy moze ktos to sprawdzic czy wszystko jest poprawnie
12 kwi 19:18
blogther: pomoze ktos?
12 kwi 20:56