lkhjdkdkd
buba: 1.Wykaż,że ciąg an = −2 * ( 23 )2 jest geometryczny
2. w ciagu goometrycznym wyraz piaty jest rowny 18 a iloraz jest rowny −2. oblicz wyraz piaty
12 kwi 15:09
Ajtek: Popraw treść zadań, szczególnie drugiego. W pierwszym też coś jest zjedzone.
12 kwi 15:10
buba: poprawiam
Wykaż,że ciąg an = −2 * ( 23 )n jest geometryczny
2. oblicz wyraz pierwszy.
hahaha sorry
12 kwi 15:16
Ajtek:
Jeżeli q jest niezależne od n, to c. jest geometryczny.
2.
a
5=18
q=−2
a
5=a
1*q
4
Podstawić policzyć

.
12 kwi 15:23
rumpek:
wskazówki:
1.
| | an + 1 | |
q = |
| [udowodnij, że nie jest zależne od n] |
| | an | |
2.
a
5 = a
1 * q
4
q = −2
12 kwi 15:23
asdf:
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
an + 1 = −2 * ( |
| )n + 1 = −2 * ( |
| )n * |
| 1 = − |
| * ( |
| )n |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| an + 1 | | | | 4 | |
| = |
| = (−1) * |
| * (−1) |
| an | | | | 3 | |
| | 2 | |
jest geometryczny, ponieważ q ( |
| ) nie ma 'niewiadomych'  |
| | 3 | |
12 kwi 15:25
buba: właśnie to pierwsze mnie przeraża jakoś konkretnie.... ale zaraz to spróbuję sobie
ogarnąć,bardzo Wam dziękuję
12 kwi 15:25