sprawdź czy podana funkcja posiada asymptoty
tomek: Sprawdź czy podana funkcja posiada asymptoty
y=2x−1x2
12 kwi 14:58
tomek: pomoże mi ktoś bo ja mam problem z asymptotą pionową
12 kwi 15:19
Ajtek: Wyznacz dziedzinę tej funkcji. To co jest poza dziedziną, to są asymptoty pionowe.
12 kwi 15:25
tomek: aha dziękuje , mi wyszła dziedzina (−∞,1)u(1,∞) a asymptota pozioma y=0 −> czy to jest dobrze

?
12 kwi 15:31
Ajtek: Sprawdź jeszcze raz dziedzinę.
12 kwi 15:34
tomek: to znaczy ja zapisałem y=2x−
1x2 że =
2x−11−x2 no i dalej
1−x
2≠0
x
2≠1
x≠
√1=1 to jest źle
12 kwi 16:07
tomek: prosze , sprawdził by ktoś ten przykład czy jest dobrze
12 kwi 16:24
Ajtek: masz błąd w mianowniku:
| | 1 | | 2x | | 1 | | 2x*x2 | | 1*1 | | 2x3−1 | |
y=2x− |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | x2 | | 1 | | x2 | | 1*x2 | | x2*1 | | x2 | |
12 kwi 16:27