tytu: rozwiaz rownanie:
(√3-2√2)x+(√3+2√2)x=6
Prosze o pomoc ! ! !
13 maj 16:31
katrine: (
√(1-√2)2)
x+(
√(1+√2)2)
x=6
[]-moduł

[1-
√2]
x+[1+
√2]
x=6
mam narazie tyle.......
13 maj 17:09
katrine: (-1+√2)x+(1+√2)x=6
13 maj 17:21
maturzystaaaa: Wyprowadzamy zaleznosc:
(√3-2√2)
x * (√3+2√2)
x= (
√9-8)
x=1
x=1
wiec
(√3-2√2)
x =1/(√3+2√2)
x
i otrzymujemy:
(√3-2√2)
x + 1/(√3+2√2)
x =6
Wprowadzamy pomocnicza t=(√3+2√2)
x i otrzymujemy:
1/t + t =6
po przekszatalceniach otrzymujemy:
t
2 - 6t +1 =0
Wyliczamy pierwiastki rownania:
t
1 = 3-2p{2)
t
2 = 3+2p{2)
Następnie:
(√3+2√2)
x = 3+2p{2) => x=2
i:
(√3+2√2)
x = 3-2p{2) => 1/(√3-2√2)
x = 3-2p{2) => x=-2
Sory za ortografy jesli sa
13 maj 17:37
maturzystaaaa: Poprawki:
t1 = 3-2√2
t2 = 3+2√2
Ostateczny wynik:
x=2 v x=-2
13 maj 17:41
tytu: Dzieki za pomoc, ale nadal tego nie rozumiem
13 maj 17:56
maturystaaaa: Powiedz w ktorym miejscy to jest nie jasne a postaram sie pomoc?
13 maj 17:58
tytu: (√3-2√2)x =1/(√3+2√2)x z kad sie bierze ta jedynka?
13 maj 17:59
maturzystaaaa: Wyprowadzasz ta zaleznosc:
(√3-2√2)x * (√3+2√2)x= (√9-8)x=1x=1
i masz: (√3-2√2)x * (√3+2√2)x =1
Dzielisz przez ktorys wyraz i masz zaleznosc:
1 Taka:
(√3-2√2)x= 1/ (√3+2√2)x
2 lub taka
(√3+2√2)x = 1/ (√3-2√2)x
13 maj 18:02
tytu: dzieki bardzo teraz rozumiem.
13 maj 18:04
maturzystaaaa: nie ma za co
13 maj 18:06
tytu: maturzystaaaa jutro pisze mature z matmy moze masz jakies wskazowki? Bo ja nad tym
zadaniem caly dzien dzisiaj siedze.
13 maj 18:06
maturzystaaaa: czy ja jutro pisze? tak pisze

wskazowki do tego zadania?;>
13 maj 18:08
tytu: wskazowki ogolnie do matury bo tez pisze i cos czuje ze ciezko bedzie
13 maj 18:09
maturzystaaaa: podstawe piszesz czy rozszerzenie? a wskazowki to uwaznie pisz, zwracaj uwage na
dziedzine.
13 maj 18:11
tytu: rozszerzona. Sto procent jutro zycze
13 maj 19:32
Artur: ja także rozszerzona
13 maj 19:54
Misiek: Witam ! Mam pytanie

Jakim cudem to jest dobre?

(√3-2√2)x * (√3+2√2)x= (√9-8)x=1x=1

3-8 to przeciez -5 a skad ta jedynka to nie czaje

prosze o mala podpowiedz... jutro
matura a ja nic nie umiem
13 maj 21:34
tytu: (√3-2√2*√3+2√2)X=(√9-6√2-6√2-8)x=√1x=1x=1
13 maj 21:47
Artur:
√(3-2√2)(3+2√2)
wzór skróconego mnożenia
(x-y)(x+y)=(x2-y2)
więc
√(9-2*4) = √9-8 = √1 = 1
13 maj 21:47
Misiek: no spoko

Juz czase... poprostu tak to bylo napisane ze kazdy by sie pogubił

dzieks
13 maj 22:04
Artur: Proszę Bardzo
13 maj 22:08