| 2 | ||
H=a√ | w czworościanie foremnym. | |
| 3 |
Pp = a2√3/4=25√3
Ppc = 4* 25√3 = 100√3
h=5√3
H=5√2
y=53√3
V=13* 25√3*5√2
ponieważ wszystkie krawędzie są jednakowe czyli 10 to wszystkie trójkąty też są jednakowe czego
może na rysunku za bardzo nie widać. Czy to jest dobrze bo sama nie wiem już teraz
| a√6 | ||
wysokość czworościanu foremnego to wzór | ||
| 3 |
| a2√3 | ||
Pp = | ||
| 4 |
| 1 | ||
V = | Pp * h | |
| 3 |
| 1 | a2√3 | a√6 | ||||
V = | * | = | ||||
| 3 | 4 | 3 |
| a3√18 | 3a3√2 | a3√2 | ||||
V = | = | = | ![]() | |||
| 36 | 36 | 12 |
kąty ostre w trójkącie o wysokości 10 mają miary 30 i 45 stopni oblicz pole i obwód jeśli
podane kąty są przy podstawie.
sin30=hb sin45=hc
12=10b √22=10c
b=20 c=20√2
b2=h2+x2
202=102+x2
x2=300
x=√300
x=10√3
h2+y2=c2
102+y2={20√2}2
100+y2=4002
y2=200−100
y2=100
y=10
h2+y2=c2
102+102=c2
100+100=c2
c2=200
c=√200
c=10√2
P=12*(x+y)*h
P=12*(10√3+10)*10=12*10(√3+1)*10=50(√3+1)
Ob=a+b+c
Ob=(10√3+10)+20+10√2
Ob=10(√3+1)+2+√2)
a czy to jest dobrze