Pomoc w zadaniu
Aga: Hej wszystkim. Mogł by mi ktoś pomóc w wykonaniu tego zadania: Zbadaj monotoniczność ciagu o
wyrazie ogólnym a
n=
n2+n−6(n+3)2. Będę bardzo wdzięczna za pomoc
12 kwi 13:29
Ajtek: Zbadaj znak różnicy:
a
n+1−a
n
| | (n+1)2+(n+1)−6 | |
an+1= |
| =... |
| | (n+1+3)2 | |
12 kwi 13:33
Aga1.: Badaj różnicę a
n+1−a
n
Nie wiem po co jest w mianowniku nawias, czy poza nawiasem jest coś jeszcze?
12 kwi 13:33
Ajtek: Aga1 poza nawiasem w mianowniku jest kwadrat.
12 kwi 13:36
Aga: Dziękuje bardzo ale chodziło mi o rozwiązanie tak zadania żebym jeszcze coś z tego zrozumiała,
co z czego wychodzi
12 kwi 13:37
Ajtek: Działaj, masz wzory skróconego mnożenia. Pokaż obliczenia

.
Zajmij się najpierw policzeniem a
n+1
12 kwi 13:39
Aga: a
n+1=
n2+3n−4n2+8n+16 Tak
12 kwi 13:43
Aga: Ajtek tak bedzie
12 kwi 13:46
Ajtek: Wygląda ok.
Teraz to od siebie odejmij, tylko najpierw rozpraw się z a
n.
Chociaż nie. w a
n+1 mianownik zostaw w postaci (n+4)
2, w a
n (n+3)
2, później jak
znajdziesz wspólny mianownik to rozpiszesz je ze wzorków

.
I używaj do robienia ułamków dużego U, będą lepiej widoczne.
Z małym u:
12
12 kwi 13:49
Aga: Ok dziekuje juz sie zabieram do tego i wysle tu wynik
12 kwi 13:53
Aga: | 6n2−35n−60 | |
| TAKI BEDZIE WYNIK  |
| (n+3)2 (n+4)2 | |
12 kwi 14:12
Aga: Ajtek tak bedzie
12 kwi 14:14
Ajtek: Chwila sprawdzę
12 kwi 14:28
Ajtek: Mi wychodzi 5n2+35n+60.
12 kwi 14:38
Aga: Kurcze a mógł byś wysłać swoje obliczenia bo nie wiem gdzie popełniłam błąd
12 kwi 14:49
Ajtek: Masz w drugim poście rozwiązane już

.
12 kwi 14:51
Kasia: No tak ale czy z tego wynika ze ciag jest arytmetyczny ?
12 kwi 14:54
Ajtek: Mamy zbadać monotoniczność ciągu, czyli: czy jest rosnący, malejący, a może stały. Ten ciąg nie
jest arytmetyczny, ponieważ różnica jest zależna od n.
12 kwi 14:56