Ciągi
Paula: Pewien ciąg określony jest wyrazem ogólnym
an = 2n+1 + 2n + (−2)n−1
Oblicz pierwszy i czwarty wyraz tego ciągu.
Moje obliczenie:
a1 = 21+1 + 21 + (−2)1−1
a1 = 22 + 21 + (−2)0
a1 = 4+ 2 + 1
a1 = 6 + 1 = 7
coś mi tu nie pasuje i chyba to źle jest...
12 kwi 13:22
Ajtek: Jeżeli twierdzisz, że źle to szukaj błędu. A dlaczego twierdzisz, że jest źle?
12 kwi 13:25
Paula: to dobrze jest? no pisząc tu myślałam że mi ktoś sprawdzi.... no bo nie wiem czy mam liczyć
jeszcze a4, może to w ogóle inaczej trzeba...
12 kwi 13:25
Ajtek: Jak inaczej? Nie próbuj budować Rzymu od nowa, stoi już kilka ładnych setek lat

.
Jak masz wątpliwości to sprawdź w odpowiedziach.
12 kwi 13:28
Paula: Jakbym miała odpowiedzi to bym sprawdziła

ale dzięki już wiem przynajmniej że dobrze robię
xd
12 kwi 13:29
Aga1.: a1 ok, licz a4 tak samo.
12 kwi 13:30