jak to rozwiązać?
mila: Witam mam pytanie.. jak pozbywać się mianownika z takich działań?
| −2x+1 | | x(4+x) | |
| + |
| |
| 2X−1 | | 4x(x+4) | |
Ten podaje tylko jako przykład ale chodzi mi o jakiś sposób jak to robić? wiem że można
sprowadzić do wspólnego mianownika..albo pomnożyć przez mianownik ale w tym momencie nic mi to
nie daje.. co jeszcze można z czymś takim zrobić?.. proszę o pomoc
12 kwi 13:06
Ajtek: można jeszcze skrócić

.
12 kwi 13:07
picia: skrócić?
12 kwi 13:08
mila: w tym wypadku raczej niewiele..
12 kwi 13:09
Ajtek: Jak nie jak tak

. Drugi ułamek np.:
skracamy x z iksem, nawias z nawiasem.
12 kwi 13:11
picia: wszystko praktycznie sie skraca.zostana tylko liczby.w pierszym wyciagnij −1 w liczniku.w
drugim x i 4x to x sie skracaja. a 4+x to to samo co x +4.
12 kwi 13:12
grigo123: w klasie jest 20 uczniów,12 z nich przyszło do szkoły z parasolem a 16 założyło kalosze.Ilu co
najmniej uczniów miało parasol i kalosze.
12 kwi 13:16
pigor: ...

niech
x=? − tylu co najmniej uczniów ... ,
to z warunków zadania np. tak :
20=12+16−x ⇒ x=28−20 ⇒
x=8 ... i tyle . ...
12 kwi 13:25