Określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a.
Paweł: a) a2 x + a = 2a − ax
b) a(ax− a − 1) = x − 2
12 kwi 12:45
Aga1.: a
2x+ax=a
x[a(a+1)]=a //:a(a+1)
odp.Równanie ma jedno rozwiązanie dla a∊R−{0,−1}
Dla a=0
odp. dla a=0 równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
Dla=−1
Odp. Dla a=−1 równanie nie ma rozwiązań
12 kwi 13:05
pigor: ... np. tak :
a)
a2x+a=2a−ax ⇔ a
2x+ax−a=0 ⇔
a(ax+x−1)=0 ⇒
⇒
∞ wiele rozwiązań (równanie nieoznaczone) ⇔
a=0 '
lub ax+x−1=0 ⇔ x(a+1)=1 ⇒
⇒
1 rozwiązanie x=1a+1 (równanie oznaczone) ⇔
a≠−1,
zaś
0 rozwiązań (równanie sprzeczne) ⇔
a=1 i to tyle . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) rozważ analogicznie
12 kwi 13:14