oblicz nierowność wielomianowa
lisek: 3x4− 5x3 − 5x2 + 5x + 2 ≥ 0
12 kwi 11:06
ICSP: suma współczynników jest = 0 więc 1 jest pierwiastkiem.
teraz dzielisz przez (x−1) i szukasz pozostałych pierwiastków
12 kwi 11:11
asdf: albo tak:

3x
4 − 5x
3 − 5x
2 + 5x + 2 ≥ 0
3x
4 − 3x
3 − 2x
3 − 5x
2 + 5x + 2 ≥ 0
3x
3(x − 1) − 2(x
3 − 1) − 5x(x − 1) ≥ 0
3x
3(x − 1) − 2(x − 1)(x
2 + 2x + 2) −5x(x − 1) ≥ 0
(x − 1)(3x
3 − 2(x
2 + 2x + 2) − 5x) ≥ 0
12 kwi 11:24
ICSP: asdf wymnażając na szybko wyrazy wolne w pamięci wyjdzie a
0 = 4. Gdzieś masz błąd
12 kwi 11:28
asdf: @ICSP
Ja nie umiem dzielić wielomianów

Ja z zakresu podstawowego
12 kwi 11:30
ICSP: Ja też byłem z zakresu podstawowego i muszę się przyznać ze znacznie częściej używam grupowania
wyrazów niż dzielenia
12 kwi 11:32
ICSP: x
3 − 1 ≠ (x−1)(x
2 + 2x + 2)
popraw
12 kwi 11:33
think: no to posegreguj ten wielomian tak:
3x4 − 3x3 −2x3 −2x2 −3x2 + 3x + 2x + 2 ≥ 0
teraz z podanych par wyciągnij największy wspólny czynnik
12 kwi 11:37
asdf: 3x
4 − 3x
3 − 2x
3 − 5x
2 + 5x + 2 ≥ 0
3x
3(x − 1) −2(x
3 − 1) − 5x(x − 1) ≥ 0
3x
3(x − 1) − 2(x − 1)(x
2 − x + 1) − 5x(x − 1) ≥ 0
(x − 1)(3x
3 − 2(x
2 − x + 1) − 5x) ≥ 0
(x − 1)(3x
3 − 2x
2 + 2x − 2 − 5x) ≥ 0
(x − 1)(3x
3 − 3x − 2x
2 − 2) ≥ 0
(x − 1(3x(x
2 − 1) − 2(x
2 +
1)) ≥ 0
co z tą jedynką zrobić? albo gdzie jest ten błąd
12 kwi 11:38
ICSP: x3 − 1 ≠ (x−1)(x2 − x + 1)
popraw.
12 kwi 11:41
asdf: (x − 1)(3x3 − 2(x2 + x + 2) −5x) ≥ 0
(x − 1)(3x3 − 2x2 + x − 4 − 5x) ≥ 0
drugiego się nie pogrupuje więc x − 1 ≥ 0
x ≥ 1
x ∊(−∞;1>
taka jest odp?
12 kwi 11:44
ICSP: x3 − 1 ≠ (x−1)(x2 + x + 2)
...
weź zajrzyj do wzorów xD
12 kwi 11:45
asdf: a weź mnie już nie denerwuj

(x − 1)(x
2 + x + 1)








−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x − 1)(3x
3 − 2(x
2 + x + 1) − 5x) ≥ 0
(x − 1)(3x
3 − 2x
2 − 2x − 2 − 5x) ≥ 0
(x − 1)(3x
3 − 2x
2 − 7x − 2) ≥ 0
teraz git?
12 kwi 11:52
ICSP: nom
12 kwi 11:53
12 kwi 11:55
ICSP: 3x
3 − 2x
2 − 7x − 2 = 3x
3 + 3x
2 − 5x
2 − 5x − 2x − 2 = 3x
2(x+1) − 5x(x+1) − 2(x+1) =
(x−1)(3x
2 − 5x − 2)
3x
2 − 5x− 2 = 0
Δ = 25 + 24 = 49
√Δ = 7
mamy więc :
| | 1 | |
(x−1)(x+1)(x+ |
| )(x−2) ≥ 0 |
| | 3 | |
| | 1 | |
x ∊ (−∞;−1> suma <− |
| ; 1> suma <2 ; + ∞) |
| | 3 | |
12 kwi 12:09
ICSP: a teraz kto znajdzie bład
12 kwi 12:12
Ajtek: Ja chyba widzę dwa nawet

.
12 kwi 12:40
Ajtek: NIe zauważyłem, że to dlaszy ciąg tego co napisał asdf.
12 kwi 12:42
lisek: Wielkie dzięki
12 kwi 13:28