odejmowanie ułamków
doodle: mam pytanie, nie mogę wykonać elementarnego działania na ułamkach xD
mamy takie działanie:
i teraz jeśli ja to sprowadze do wspólnego mianownika
| 5−2x | | 6−5x | |
| − |
| = ..... / * 14 |
| 7 | | 2 | |
to jak to zapisać.. : (14 − 4x) − (42 − 35x) =.... czy 14 − 4x − 42
− 35x = .....
? <genius>
12 kwi 11:05
doodle: jakaś mała podpowiedź? xD
12 kwi 11:11
doodle: odświerzam
12 kwi 11:22
think: zacznijmy od tego, że
a minus przed nawiasem zmienia wszystkie znaki w nawiasie na przeciwne
−(
+4x
+ 9) =
−4x
−9
−(
−41x
+ 12) =
+41x
−12
12 kwi 11:23
ICSP: pierwszy ułamek przemnóż przez 2 drugi przez 7
12 kwi 11:23
Paula: a nie łatwiej sprowadzić do wspólnego mianownika?
12 kwi 11:23
doodle: | | 5x−2 | |
ok, mnie nie idzie o to jak rozwiązać, tylko czy jeśli mam − przed ułamkien np: − |
| to |
| | 3 | |
| | 5x−2 | |
czy po pomnożeniu tak aby usunąć ułamek... czyli w tym przypadku − |
| mnożąc przez 3 |
| | 3 | |
mam napisać to jako − (5x−2) czy bez nawiasu jako −5x−2
12 kwi 11:28
think: no to Ci właśnie tłumaczyłam, że
−(5x − 2) = −5x + 2
−(5x − 2) ≠ −5x − 2
12 kwi 11:30
doodle: | | 5x−2 | | 6−5x | |
więc mając równanie |
| − |
| = 0 mnożę sobie obustronnie przez 14 co dostaje? |
| | 7 | | 2 | |
10x−4 − (42−35x)= 0 czy 10x−4 − 42−35x = 0
12 kwi 11:32
doodle: chodzi o nawias, czy ma być nawias, think nie zrozumiałeś o co mi chodzi
12 kwi 11:33
doodle: to jak to ma być?
12 kwi 11:37
think: nieee ja doskonale rozumiem o co Ci chodzi, tylko Ty nie rozumiesz co Ci próbuję powiedzieć.
1) 10x−4 − (42−35x)= 0 ← dobrze
czy 2) 10x−4 − 42−35x = 0 ←źle, bo −(42 − 35x) = −42 + 35x a Ty ciągle piszesz −35x, minus
przed nawiasem zmienia wszystkie znaki w środku na przeciwne a nie tylko pierwszej liczby.
I oczywiście, mógłbyś sobie odpuścić 1) gdybyś 2) zapisał poprawnie, a cały czas w nim
popełniasz ten sam błąd.
12 kwi 11:43
doodle: kurde, ja wiem że minus przed nawiasem zmienia znaki, nie wiem, czy przechodząc z ułamka mam
ten nawias dać czy nie
12 kwi 11:44
doodle:
10x−4 − (42−35x)= 0 <−−−−−−−−−−−−−− czyli 10x − 4 −42 +35x
czy
10x−4 − 42−35x <−− nie brane w
nawias = 0
12 kwi 11:46
think: doodle możesz go pominąć, jeśli będziesz pamiętał o zmianie znaków, gdy przed wyrażeniem jest
"−" jeśli jednak zapominasz o tym, to lepiej dla Ciebie gdy wstawisz ten nawias, wtedy jest
większa szansa, że rozpiszesz to poprawnie.
12 kwi 11:47
think: w moim wykonaniu wyglądałoby to tak:
| 5x − 2 | | 6 − 5x | |
| − |
| = 0 /*14 |
| 7 | | 2 | |
10x − 4 − 42 + 35x = 0
u Ciebie polecam:
| 5x − 2 | | 6 − 5x | |
| − |
| = 0 /*14 |
| 7 | | 2 | |
10x − 4 − (42 − 35x) = 0
12 kwi 11:50
doodle: ciężko jest wytłumaczyć o co mi chodzi w tak prostej rzeczy, czy bde go pisal czy bde go nie
pisal to nie jest istotne, chodzilo mi czy mam wykonywac dzialanie tak jakby on tam byl czy
jakby go nie bylo
na przykład
| 5−2x | | 6−5x | |
| − |
| =... i np sprowadzając do wspólnego mianownika |
| 7 | | 2 | |
i dalej pisząc już na jednej kresce ułamkowej ...
| 10 − 4x − (42 − 35x) | |
| o i tu nie |
| 14 | |
wiedziałem czy jest nawias czy go nie ma
czyli opuszczając
| | 10 − 4x − 42 + 35x | |
nawias |
| |
| | 14 | |
| | 10 − 4x − 42 − 35x | |
myślałem że ma być tak |
| |
| | 14 | |
że zapisuje się
to 42 − 35x "bez nawiasu" przy przesuwaniu na wspólną kreskę ułamkową
12 kwi 11:58
doodle: czaisz teraz? xD
12 kwi 11:59
doodle: nvm przynajmnej nie wprost dowiedziałem się czego chciałem
12 kwi 12:01
think: 
pominięcie nawiasu oznacza przeskoczenie o jeden krok naprzód, czyli masz wykonać działanie
jak najbardziej, tak jakby tam był.
12 kwi 12:03
Klekota: zanim "zlikwidujesz" ułamek, widzisz, że znak minus dotyczy całego ułamka.
A zatem, jeśli nawet pomnożysz ten ułamek przez co chcesz, to minus wciąż dotyczy CAŁOŚCI. A
zatem NAWIAS TAK.
Nawiasowi, o który pytasz, mówimy TAK.
Jeśli masz wątpliwości w takich przypadkach, to najlepiej podstawiaj sobie konkretne liczby i
sprawdzaj, co wychodzi przed likwidacją ułamków (ten wynik jest wiążący), a potem zrób sobie
na tych konkretnych liczbach dwie opcje: jedna z nawiasem, druga bez i sprawdź która z opcji
dała Ci taki sam wynik.
12 kwi 12:07