pomoc
Mateusz: 2(3+x)2−(2−x)2−3(2−x)(2+x)
12 kwi 11:00
ICSP: i co z tym trzeba zrobić?
12 kwi 11:18
Mateusz: Wynik podac w najprostrzej postaci
12 kwi 11:22
think: Mateusz skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2
(a − b)(a + b) = a2 − b2
zredukuj wyrazy podobne czyli x2 z iksami2, x z iksami a wyrazy wolne z wyrazami wolnymi i to
będzie najprostsza postać
12 kwi 11:26
ICSP: no to przecież same wzorki

2(3+x)
2 − (2−x)
2 − 3(2−x)(2+x) = 18 + 12x + 2x
2 − 4 + 4x − x
2 − 12 + 3x
2 = 4x
2 + 16x + 2
i to jeszcze trzeba z delty policzyć ale z tym sobie poradzisz.
12 kwi 11:27