proszę.o pomoc !
Marianna : Czy trójkąt o bokach √2,2√2 i 4 i trójkąt o bokach 2, 4, 4√2 są podobne ?
12 kwi 10:52
doodle: wydaje mi się że tak, zauważ że 2, 4, i 4√2 wychodzi jeśli pomnożysz długości boków
pierwszego trójkąta przez √2
2 = √2 * √2
4 = 2√2 * √2
4√2 = 4 * √2
i teraz sobie dobierz jakąś cechę przystawania bo ja nie pamiętam, jeszcze tego nie robiłem xD
12 kwi 10:59
lisek:
są podobne na podstawie cechy podobieństwa BBB
12 kwi 10:59
doodle: ogólnie stosunek długości poszczególnych boków jednego i drugiego trójkąta jest taki sam
12 kwi 10:59