funkcja wykładnicza
Paweł: Dla jakich wartości parametru k równanie 4x+(k−2)*2x+4=0 ma dwa różne pierwiastki
rzeczywiste ?
Nie mam pojęcia jak to zrobić zacząłem od wprowadzenia zmiennej i w zmiennej wyliczyłem dla
jakiej zmiennej delta jest większa od zera a dalej niewiem
11 kwi 23:31
rumpek:
t = 2
x, t > 0
t
2 + (k − 2)t + 4 = 0
Tak jak pisałeś Δ > 0
I teraz warunki, zauważ, że skoro mają być dwa różne pierwiastki więc musi być spełniony
warunek na dwa dodatnie pierwiastki, czyli:
t
1 * t
2 > 0
t
1 + t
2 > 0
11 kwi 23:34
Paweł: rumpek skąd to wziąłeś ? (t1 * t2 > 0 t1 + t2 > 0)
11 kwi 23:38
Paweł: a w sumie coś już chyba czaje to z tego że t=2x więc t>0 ale dlaczego te 2 założenia ?
11 kwi 23:39
rumpek: bo t nie może być ujemne

czyli aby był dwa rożne pierwiastki to muszą te pierwiastki być
dodatnich znaków
11 kwi 23:41
Paweł: no w sumie tak ale czy to wystarczy? bo przecież mają być 2 różnie pierwiastki ale "iksy" a nie
t
11 kwi 23:47
rumpek: warunek na dwa różne to Δ > 0
11 kwi 23:49
Paweł: troche to chore
11 kwi 23:51
rumpek:
Podsumowując:
| ⎧ | Δ > 0 | |
| ⎨ | t1 * t2 > 0 |
|
| ⎩ | t1 + t2 > 0 | |
na koniec część wspólna
11 kwi 23:53
Paweł: dzięki wielkie, sam bym tego nie ogarnął
11 kwi 23:55
Mila: z wzorów Viete'a
t1+t2=−b/a=k−2⇔k−2>0
i t1*t2=c/a=4>0 niezależnie od k
czyli k>2i (k−2)2−16>0
rozwiąż te dwa warunki
12 kwi 00:01