kąty
szukam pomocy :):

Punkt M jest środkiem przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego ABC. Oblicz kąty: α, β, γ.
Wyniki uzasadnij
11 kwi 23:12
ewa: β=180−90−28=620
11 kwi 23:21
Beti:
Skoro M jest środkiem boku AB, to:
|AM| = |MB| = |MC|
ΔACM jest równpramienny, więc: γ = 28o
α = 180o − 2*28o = 124o
W ΔABC: β = 180o − 90o − 28o = 62o
11 kwi 23:22
Mila: γ=28 bo MC=AM
11 kwi 23:23
Eta:
11 kwi 23:23
Eta:
11 kwi 23:24
proxx: α = 124
γ = 28
11 kwi 23:24
ewa: Zauważ, że ten trójkąt to połowa prostokąta. Przekątne w prostokacie dzielą się na połowy.
m−zatem jest punktem przecięcia przekatnych w prostokącie. Musi być zatem γ=280
α=180−2*28=180−56=1240
11 kwi 23:28