ciag arytmetyczny
sato: LICZBY: 4, log5 (2x+25) , log5 x2 tworza w pogadaj kolejnosci ciag arytmetyczny. wyznacz
x Blagam rozpiszcie bardziej
11 kwi 22:24
krystek: Róznica musi być stała
Czyli log5(x2)−log5(2x+25)=log5(2x+25)−4
11 kwi 22:34
sym: 4+log5(x2)2=log5(2x+25) D={x:x>0 i 2x+25>0}={x:x>0)
4+log5(x2)=2log5(2x+25)
log5(a)=4 => a=54, a=625
log5(625)+log5(x2)=log5(2x+25)2
log5(625*x2)=log5(2x+25)2, stąd
625*x2=(2x+25)2 *2
625*x=2(4x2+100x+625)
8x2+200x−625x+1250=0
8x2−425x+1250=0
Δ=(−425)2−4*8*1250=140625
√Δ=375
x1=50 x2=3,125
12 kwi 00:11