POMOCY
RAFI: Mam do was prośbę mogli byście wytłumaczyć mi jak wykonać to zadanie ponieważ jutro mam
sprawdzian z ciągów:
Pewien ciąg (an) ma te własność ze za każdym razem jest wiekszy od poprzedniego o 20% wynika
stąd że:
a) trzeci wyraz stanowi 140% pierwszego wyrazu
b)ciag ten jest ciagiem arytmetycznym czy geometrycznym
c)dla dowolnego n∊N+ zachodzi równość (an+1)2=an*an+2
Wskaż z wyżej wymienionych pytań poprawne odpowiedzi
11 kwi 22:22
proxx: a1 = x
a2 = 1,2x
a3 = 1,2*0,2x = 1,44x = 144%
b) geometryczny, ponieważ rośnie o wartość q, która jest przemnażana.
gdyby był arytmetyczny to wartość nie rosła by stale o 20%.
np. 2,4,6,8,10. a2 do a1 stanowi 200%, natomiast a3 do a2 już 150% i będzie maleć.
c) tak, jest to własność ciągu geometrycznego
11 kwi 22:31
ewa: a
1=x
a
2=x+20%x=x+0,2x=1,2x
a
3=a
2+20%a
2=1,2 a
2=1,2*1,2x=1,44x=144%a
1
odp. a niepoprawna
a
n+1=1,2 *a
n
Iloraz dwóch kolejnych wyrazów jest stały zatem jest to ciąg geometryczny.
11 kwi 22:32
ewa:
po wymnożeniu na krzyż dostajemy zależność z punktu c)
11 kwi 22:34