matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dwumian Newtona
anko:
Doprowadź do najprostszej postaci, podaj założenia:
n+1
n−2
n
n−2
n
n−1
+
11 kwi 22:18
ewa:
(n+1)!
(n−2)!*3!
=
=
n!
n!
+
(n−2)!*2!
(n−1)!*1!
(n+1)!
(n−2)!*3!
=
=
n!(n−1)+n!*2
(n−1)!*2!
(n+1)!
(n−1)!*2!
=
*
=
(n−2)!*3!
n!(n−1+2)
(n+1)!
(n−2)!*(n−1)*2!
n−1
*
=
(n−2)!*2!*3
(n+1)!
3
11 kwi 23:06
ewa:
zał n≥2
11 kwi 23:07