wielomian
matołek: oblicz wartość wielomianu W(x)=x3+2x2+1 dla argumentów (−2) oraz √3−2
11 kwi 21:55
emagnuski: Wystarczy podstawić:
W(−2) = (−2)3 + 2(−2)2 + 1
W(√3−2) = (√3−2)3 + 2(√3−2)2 + 1
11 kwi 21:58
matołek: tyle ze ja nic z wielomianów nie łapie
11 kwi 21:59
11 kwi 22:09
geniusz: pierwsze: po prostu wymnożyć
drugie: zastosować wzory skróconego mnożenia i wyjdzie
11 kwi 22:19
Mila: W(−2) = (−2)3 + 2(−2)2 + 1 =−8+2*4+1 =1
W(√3−2) = (√3−2)3 + 2(√3−2)2 + 1
Policzę Ci kwadrat jednego wyrażenia:
(√3−2)2= 3−4√3+4=7−4√3
(√3−2)3 =(√3−2)2*(√3−2)= skorzystaj z tego co obliczyłam i oblicz II wyrażenie.
11 kwi 22:57