Dziedzina
juli: | | x2+x−2 | | √x2+x−2 | |
Sprawdź czy funkcje f(x)=√ |
| i g(x) = |
| mają jednakową |
| | 4−x2 | | √4−x2 | |
dziedzinę.
Wychodzi mi trochu inaczej niż w książce jest odpowiedź
11 kwi 21:46
Aga1.: | | x2+x−2 | |
Df: |
| ≥0 i 4−x2≠0 Dg: x2+x−2≥0 i 4−x2>0 |
| | 4−x2 | |
Masz wyznaczyć dziedzinę, czy wystarczy zauważyć, czy są równe, czy nie?
11 kwi 21:51
juli: Wyznaczyć.. i nie wiem czy się walnęłam gdzieś w rachunkach czy w książce jest błąd, co się
często w niej zdarza..
11 kwi 21:54
krystek: Zapisz swoja odp.
11 kwi 21:55
juli: Df:x∊(−∞,1>u(2,∞)\{−2}
a ma być <1,2)
11 kwi 21:58
Makaron: Jest ta sama dziedzina <1;2)
11 kwi 22:00
krystek: A podaj rozw nierówności:4−x2>0
11 kwi 22:01
Aga1.: W książce jest dobrze.
11 kwi 22:02
juli: (−2,2)
11 kwi 22:02
krystek: I teraz x2+x−2≥0
11 kwi 22:06
juli: (−∞,−2>u<1,∞)
11 kwi 22:09
krystek: I teraz weź iloczyn czyli część wspólną tych przedziałów!
11 kwi 22:13
Saizou : | | x2+x−2 | | √x2+x−2 | |
a po co to obliczać skoro √ |
| = |
| |
| | 4−x2 | | √4−x2 | |
11 kwi 22:14
juli: No dobrze, to jest drugie,a mi chodziło o pierwsze!
11 kwi 22:16
krystek: @SaizouAle ma wyznaczyś!
11 kwi 22:16
krystek: Powodzenia!
11 kwi 22:16
Saizou : bo nie na to zadanie spojrzałem, a soją drogą dziedzina to
x
2+x−2≥0 i 4−x
2≠0
zatem
Δ=1+8=9
√Δ=3
x∊(−∞:−2>U <1:+∞)
x
2=4
x≠2 lub x≠−2
reasumując
x∊x∊(−∞:−2)U <1:2)U(2:+∞)
tak mi się wydaje
11 kwi 22:21
Saizou : i się pomyliłem
przecież pod pierwiastkiem w mianowniku ma być >0, zatem
4−x2>0
−x2>−4
x2<4
IxI<2 x<2 i x>−2
x∊(−2:2)
zatem iloczyn przedziałów
(−∞:−2>U <1:+∞) n(−2:2)=
11 kwi 22:25
Aga1.: Trzeba poprawić .x≠2 i x≠−2
Końcowa odpowiedź będzie inna, bo są inne założenia.
11 kwi 22:29
Mila: juli dziedzina I wyrażenia :<1,2). Zauważ, że w mianowniku masz (2−x)(2+x) czyli jeżeli
rysujesz "falę" to zaczynasz od dołu.
11 kwi 22:30