matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Niewymierność z mianownika
kujon :
Pomocy ! Kto mi pomoże usunąć tą niewymierność? Ogólnie wiem jak to zrobić, ale mam problem z tym przykładem..
√
3
−1
√
3
−1
√
3
−1
=
*
=?
√
3
+1
√
3
+1
√
3
−1
11 kwi 21:43
Beti:
(
√
3
−1)
2
3−2
√
3
+1
4−2
√
3
=
=
=
= 2−
√
3
3−1
2
2
11 kwi 21:48
kujon :
właśnie nie wiedziałem co z licznikiem zrobić..
ale dzięki bardzo za pomoc
11 kwi 22:05