czy wie ktoś jak to rozwiązać ?
matura : korzystajac z własnosci wartosci bezwglednej uzasadni ze wyrazenie
||x−2|−4| * ||x−2|+4| *|2x2−4x−12| przedstawia liczbe naturalna. podaj konieczne
założenia.
11 kwi 21:37
Aga1.: IIx−2I−4I*IIx−2I+4I=I(Ix−2I−4)(Ix−2I+4)I=IIx−2I
2−16I=I(x−2)
2−16I=Ix
2−4x−12I
ułamek
| I2I | | 2 | |
| = |
| , x2−4x−12≠0 |
| Ix2−4x−12I | | Ix2−4x−12I | |
Po podstawieniu i uproszczeniu wychodzi 2, a to jest liczba naturalna.
11 kwi 21:46
krystek: | | 2 | | 2 | |
IIx−2I2−42I* |
| =Ix2−4x+4−16I* |
| =2 D=R/{−2:6} |
| | I(x+2)(x−6)I | | Ix+2)(x−6)I | |
11 kwi 21:48