zadanko
kylo1303: Ciekawe zadanie:
Jakie trzy parami różna liczby całkowite względnie pierwsze mogą być pierwszymi trzema wyrazami
ciągu arytmetycznego i jednocześnie (w innym porzadku) pierwszymi trzema wyrazami ciagu
geometrycznego?
11 kwi 21:32
Vax: Takie liczby nie istnieją
11 kwi 21:59
kylo1303: Muszą istnieć

To jest (bylo) zadanie konkursowe dla liceum. Problem polega na zrozumieniu
tresci. Przy czym kiedys jakos to przeanalizowalem (ostatecznie nie zrobilem), a ostatnio jak
je odkopalem to juz srednio wiem jak sie zabrac. Bo z tego co wywnioskowalem to mam 3 liczby,
parami sa wzglednie pierwsze. No i maja tworzyc ten ciag. Ale jak zrobic to juz nie wiem
12 kwi 00:24
Vax: Drugie założenie mówi nam, że dane liczby w pewnej kolejności tworzą ciąg geometryczny, czyli
są postaci a , aq , aq2, są one całkowite więc a musi być całkowite, ale mają być względnie
pierwsze, a przecież a | a oraz a | aq2, czyli może być jedynie a = ±1, jeżeli a = 1 to dane
liczby to 1,q,q2, ale q i q2 będą względnie pierwsze wtedy i tylko wtedy gdy q = 1 v q=−1, w
obu przypadkach dostaniemy spośród danej trójki 2 takie same liczby wbrew założeniu, tak samo
gdy a = −1.
12 kwi 07:45
Vax: Zostaje przypadek, gdy q nie jest liczbą całkowitą, zapiszmy więc:
a = px1,1a1*px1,2a2*...*px1,kak
Wtedy, aby q było liczbą całkowitą musi być postaci:
q = U{px2,1b1*px2,2b2*...*px2,nbn}{px1,1
a1*px1,2a2*...*px1,kak}
gdzie px1,i i px2,j są względnie pierwsze (inaczej a i aq nie byłyby względnie
pierwsze)
Jednak aq2 ma być liczbą całkowitą, a będzie ona postaci:
aq2 = U{px2,12b1*px2,22b2*..*px2,n2bn}{px
1,1a1*px1,2a2*...*px1,kak}
Co liczbą całkowitą będzie jedynie w wypadku, gdy mianownik będzie równy ± 1 i wracamy do
wniosków z poprzedniego postu.
Trochę nie widać tego co zapisałem jako ułamki, jednak teraz już mało czasu mi zostało, później
wrzucę to w innej postaci.
12 kwi 08:06
Edek: Witam z gory przepraszam za nie ten dzial ktorego niemoglem zalorzyc nie wiem czemu mam probem
z zadaniem z ktorym zwracam sie tutaj brzmi ono tak:
Wpudelku jest 7 plyt CD wlozonych losowa. Na trzech z nich znajduja sie gry komputerowe. Oblicz
prawdopodobienstwo zdarzenia ze wszyskie plyty z grami komputerowymi znajduja sie obok
siebie.
Prosze jesli to mozliwe o pilna pomoz
Pozdrawiam
12 kwi 08:41
Edek: Witam z gory przepraszam za nie ten dzial ktorego niemoglem zalorzyc nie wiem czemu mam probem
z zadaniem z ktorym zwracam sie tutaj brzmi ono tak:
Wpudelku jest 7 plyt CD wlozonych losowa. Na trzech z nich znajduja sie gry komputerowe. Oblicz
prawdopodobienstwo zdarzenia ze wszyskie plyty z grami komputerowymi znajduja sie obok
siebie.
Prosze jesli to mozliwe o pilna pomoz
Pozdrawiam
12 kwi 08:42
Aga1.: IΩI=7!
ABCxxxx takich ustawień jest 3!*4!
xABCxxx
xxABCxx
xxxABCx
xxxxABC
IAI=5*3!*4!
12 kwi 08:57
mariolka65: Ostrożna gra. Mamy 1 zł i chcemy wygrać 5 zł. Krupier oferuje nam grę, w której
prawdopodobieństwo wynosi 0,5 w każdej rundzie wypłata podwójnej stawki w razie wygranej oraz
jej strata w razie przegranej, przy czym stawki są całkowitymi wielokrotnościami złotówki.
Podobnie jak w przypadku brawurowej gry chcemy wygrać 5 zł startując od złotówki.Przyjmujemy
ostrożną strategię, że w każdej grze stawiamy minimalną stawkę 1 zł. Jaka jest szansa wygrania
w sześciu lub w mniejszej liczbie gier.
12 kwi 09:32
mariolka65: Na szalce 2x2 hodujemy bakterie. Każde pole zawiera jedną bakterię.Co sekunda każda bakteria z
prawdopodobieństwem 0,5, ana każdym z pustych pól sąsiadujących w poprzedniej sekundzie z co
najmniej z jedną bakterią z prawdopodobieństwem 0,5 pojawia się nowa bakteria. Narysuj graf
przjść pomiędzy stanami przejść i napisz macierz przejść.
12 kwi 09:39
Edek: Witam,
dziekuje ale wydaje mi sie ze silnia jest na maturze rozszerzonej i nniezabardzo mi to duzo
mowi
jesli da sie do wyjasnic w bardziej logiczny sposob bardzo bym prosil o pokazanie
z gory dziekuje !
12 kwi 12:54
kylo1303: Vax Postaram sie uzyskac odpowiedz do zadania, bo z tego co piszesz wynikaloby ze nie ma
takich liczb, ale wydaje mi sie ze gdzie jest blad w zalozeniach

Nie to zebym podwazal twoj
tok rozumowania, tylko po prostu nie sadze zeby na konkursie dla 3 klasy daliby zadanie nie do
rozwiazania

No w kazdym badz razie w poniedzialek bede sie widzial z nauczycielem to go
zapytam. Jesli jestes ciekawe czy i jakie jest rozwiazanie to mozesz tu kiedys zajrzec
12 kwi 22:39