Oblicz współrzędne wierzchołków paraboli
Marko: Oblicz współrzędne wierzchołków paraboli
f(x)= −2(x+5)(x−6)
bardzo ważne

! proszę o pomoc!
11 kwi 21:29
Aga1.: x
1=−5, x
2=6
| | 1 | | 1 | | 1 | |
q=f(p)=f( |
| )=−2( |
| +5)( |
| −6)= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
11 kwi 21:35
Marko: dziękuje Aguś

Mogę wiedzieć skąd wzięłaś ten wzór
11 kwi 21:37
Aga1.: Znam go, a skąd to nie wiem.(może była jakaś wskazówka w zadaniu).
Oczywiście można okrężną drogą,doprowadzić do postaci ogólnej i korzystać ze wzorów
znajdujących się w tablicach,( żmudne i pracochłonne)
11 kwi 21:58
krystek: p=xw jest w połowie odległości między miejscami zerowymi
11 kwi 22:00
Marko: Właśnie niestety tu chodziło o ten żmudny i pracochłonny sposób, ale dziękuje Ci że mi chociaż
na tyle Pomogłaś
11 kwi 22:01
Marko: Krystek o co kaman

?
11 kwi 22:02
Marko: Aguś mogłabyś mi do postaci ogólnej doprowadzić
11 kwi 22:07
asdf: Marko, p oraz q to wierzchołki paraboli, narysuj sobie jakąś parabolę i zauważ, że:
f(p) = q
f(q) = p
q leży na wysokości 'x = p'
p leży na wysokości 'y = q'
11 kwi 22:07
Marko: ASDF umiesz doprowadzić mi to do ogólnej
11 kwi 22:09
Saizou : po prostu wszystko wymnóż i masz ogólną
11 kwi 22:11
krystek: Wymnóz nawiasy. i wówczas liczysz p iq
asdf q jest wartościa funkci a nie argumentem

11 kwi 22:11
Aga1.: f(x)=−2(x+5)(x−6)=−2(x
2−x−30)=−2x
2+2x+60
Δ=
11 kwi 22:11
asdf: wiem tylko tyle, że warto −2 wyprowadzic przed nawias i to co w nawiasie 'każdy wyraz przez
każdy'

powodzenia
11 kwi 22:12
Marko: Dziękuje znów Aguś jak Ty wiesz o co mężczyzną chodzi
11 kwi 22:13
Aga1.: Marko nie czaruj, tylko bierz się za naukę.
11 kwi 22:15
Marko: Już się biorę pani Magister
11 kwi 22:20
Aga1.: Trzymam Cię za słowo, powodzenia.
11 kwi 22:23