zas
gin: Oblicz całki po wstakazych prostokatach
| | dxdy | |
∫∫ |
| gdzie r=[0.2]x[0,1] |
| | (x+y+1)3 | |
R
11 kwi 21:21
gin: ∫∫x sin xy dxdy, gdzie R = [0, 1] × [π, 2π];
R
11 kwi 21:23
gin:
11 kwi 21:27
Krzysiek: tak naprawdę masz do policzenia dwie całki pojedyncze...
jak liczysz tą całkę po dy to x traktujesz jako stałą
11 kwi 21:33
gin: mam to zorbic do −3?
11 kwi 21:44
Krzysiek: tzn?
| | dy | | 1 | | 1 | |
∫ |
| =− |
| |
| +C |
| | (x+1+y)3 | | 2 | | (x+1+y)2 | |
i teraz policz całkę oznaczoną a następnie całkę po dx
11 kwi 21:47
gin: na pewno tak?
12 kwi 10:00
MQ: Tak, Krzysiek dobrze ci radzi.
12 kwi 10:08
gin: czemu to nie wyszlo (x+1+y)−2 przez −2
12 kwi 10:29
gin: a sorry ludzie widzialem tam 3 a nie 2xd
12 kwi 10:32
gin: czyli wyjdzie −1/2*[1/4−1]
12 kwi 10:34
gin: po dy
12 kwi 10:36