wielomian
matołek: Nic a nic nie kumam proszę o rozwiązanie
wyznacz pierwiastki wielomianu
W(x)=(9x2−4)(x4−1)(−x2+3x+1)
11 kwi 21:19
krystek: 
?
11 kwi 21:21
ICSP: Odpadam.
Trochę to trudne
11 kwi 21:22
11 kwi 21:24
11 kwi 21:24
matołek: eeee chłopaki nie zostawiajcie mnie z tym
11 kwi 21:24
asdf: (9x2 − 4)(x4 − 1)(−x2 + 3x + 1)
(3x − 2)(3x + 2)(x2 − 1)(x2 + 1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = −x2 + 3x + 1
Δ = 9 + 4 = 13
x1 = U{3 − √13{−2}
x2 = U{3 + √13)(−2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(3x − 2)(3x + 2)(x − 1)(x + 1)−(x − U{3 − √13{−2})(x − U{3 + √13{−2}) = 0
puki co dobrze?
11 kwi 21:27
asdf:
poprawiam:
| | 3 − √13 | | 3 + √13 | |
(3x − 2)(3x + 2)(x − 1)(x + 1)(x2 + 1)−(x − |
| )(x − |
| ) = 0 |
| | −2 | | −2 | |
11 kwi 21:29
matołek: szacun szacun asdf
11 kwi 21:30
ICSP: prawie dobrze:
"póki"
11 kwi 21:31
asdf: @ICSP
to gdzie błąd

?
11 kwi 21:32
ICSP: w słowie "puki"
11 kwi 21:32
ICSP: no i rzecz jasna zgubiłeś gdzieś x2 + 1
11 kwi 21:33
asdf: LEWANDOWSKI GOOOL

!
11 kwi 21:36
asdf: @ICSP
w drugim już jest
11 kwi 21:37
ICSP: widzę

To przyczepię sie do minusa

powinno być według mnie (−1) bo ktoś może to zinterpretować jako różnicę dwóch wielomianów.
11 kwi 21:39
11 kwi 21:40
asdf: masz rację

dzięki. Będziesz za 20 minut? To sprawdziłbyś mi zadanie bo mecz chcę obejrzeć
11 kwi 21:40
ICSP: Raczej będę
11 kwi 21:41
krystek: 
spostrzegawczy
ICSP
11 kwi 21:42
Saizou : 0=(9x
2−4)(x
4−1)(−x
2+3x+1)
zatem
9x
2−4=0
9x
2=4
x
4−1=0
x
4=1
IxI=1
x=1 lub x=−1
(−x
2+3x+1)=0
Δ=9+4=13
√Δ=
√13
czy tak?
11 kwi 21:46
matołek: to może taki łatwy
oblicz wartość wielomianu W(x)=x3+2x2+1 dla argumentów (−2) oraz √3−2
11 kwi 21:46
asdf: za x podstawiasz −2
w(−2) = (−2)3 + 2(−2)2 + 1
to samo z √3 −2...
masz tu wzory:
(a − b)3 = a3 − 3a2b + 3ab2 − b3
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2
11 kwi 21:57