pomocy- sprawdzian!:(
Fausti: w poniższej tabeli podano wartośc węglowodanów i białka w mące sojowej i pszennej:
mąka sojowa: zawartośc białka:6% ; zawartośćwęglowodanów 5%
mąka pszenna: zawartość białka 12% zawartość węglowodanów 75%
zmieszano 200g mąki pszennej. Jaka jest zawartośc proventowa biała a jaka węglowodanów w tej
mieszaninie? Ile mąki pszennej a ile sojowej należy wymieszać, abymąkę mającą 42g białka i
230g węglodowanów?
11 kwi 21:07
LedZ: chyba czegoś brakuję w części zadania. zmieszano 200g mąki pszennej, ale z czym?
natomiast co do drugiej części:
x−ilość mąki sojowej
y−ilość mąki przennej
uklad równań:
0,06x+0,12y=42
0,05x+0,75=230 wynik otrzymamy w gramach
6x+12y=4200
5x+75y=23000
x+2y=700
x+15y=4600
−x−2y=−700
x+15y=4600
dodając stronami
13y=3900
y=300[g]
x+2*300=700
x=100[g]
11 kwi 21:43
Fausti: ojej... ze 100g mąki sojowej
11 kwi 21:57
LedZ: w 200g mąki pszennej jest 12%*200g=24g białka i 75%*200g=150g węglowodanów
w 100g mąki sojowej jest 6%*100g=6g białka i 5%*100g=5g węglowodanów
w mieszaninie jest 24g+6g+=30g białka co stanowi (30g/300g)*100%=10% mieszaniny
oraz jest 150g+5g=155g węglowodanów co stanowi (155g/300g)*100%= 52% w przybliżeniu
11 kwi 22:03