Funkcje
Ala: Funkcja f(x)=
x2 − 3x − 4x+1
Przyjmuje wartość 1 dla argumentu?
Jakby ktoś napisał mniej więcej jak to rozwiązać
11 kwi 21:06
Eta:
x=5
11 kwi 21:09
Ala: a mniej więcej jak to obliczyłaś?
11 kwi 21:11
Eta:
D; x+1≠0
| | (x−4)(x+1) | |
f(x)= |
| = x−4 |
| | x+1 | |
f(x)=x−4
i f(x)=1 ⇒ 1=x−4 ⇒ x=....
11 kwi 21:13
Ala: Ale to jest nie możliwe żeby wyszło 5.
11 kwi 21:15
Eta:
Hehe

f(x)= x−4
f(5)= 5−4= 1 pasuje ?
11 kwi 21:17
Ala: Powinno być 4 tak mam w odpowiedzi ale nie wiem jak to obliczyć bo to zadanie ze spr
11 kwi 21:19
Eta:
Sprawdź czy dobrze przepisałaś zadanie?
11 kwi 21:21
Ala: Dobrze
11 kwi 21:23
Marta: ma wyjść 4

na początek za w miejsce f(X) wpisujemy 0
potem bierzemy wzór: x
2−3x−4 i wyliczamy z niego deltę
wyznaczamy x
1 i x
2 ( w tym wypadku x
1=4, a x
2=−1)
podstawiamy to teraz do wzóru: ax
2+bx+c= a*(x−x1)*(x−x2)
czyli w tym wypadku mamy: (x−4)(x+1)
11 kwi 21:24
Eta:
To innej opcji nie ma .......... x=5
11 kwi 21:24
Marta: jeżeli teraz podstawimy ten wzór to wyjdzie nam:
widać teraz, że x+1 się skróci
więc zostaje nam: x−4=0
stąd wynika, że x musi się róznać 4
11 kwi 21:26
Marta: aha, przepraszam, koleżanka ma rację− zamiast 0 podstawiamy 1

nie doczytałam do końca
11 kwi 21:28
Ala: Uratowałaś mi życie Marta

dziękuję
11 kwi 21:28
Eta:
| | 25−15−4 | | 16−12−4 | |
f(5) = |
| = 1 bo f(4)= |
| = 0 |
| | 6 | | 5 | |
11 kwi 21:28
Makaron: x − 4 = 1
x = 5
11 kwi 21:28
Marta: jeżeli ma wyjść cztery, to patrz na moją metodę
11 kwi 21:28
Marta: nie ma za co
11 kwi 21:29
Eta:
Ejjj z Wami
11 kwi 21:29