Zadanie maturalne!
POMOCY!! na mature!!: Rzucono 2 razy kostką sześcienną do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wyrzucono dwa razy
liczbę oczek, która nie jest podzielna przez 3.
11 kwi 21:05
Monia1210: Ω={ (x,y): x,y∊{1,2,3,4,5,6}
|Ω|=62=36
A− zdarzenie losowe polegające na tym, że wyrzucono dwa razy liczbę oczek, która jest
niepodzielna przez 3
do zbioru a należą liczby 1,2,4,5 kostką rzucamy dwukrotnie zatem
|A|= 42=16 (bo przy każdym rzucie mamy 4 liczby, które są niepodzielne przez 3)
P(A)= 16/36= 4/9
11 kwi 23:31
Monia1210: Ω={ (x,y): x,y∊{1,2,3,4,5,6}
|Ω|=62=36
A− zdarzenie losowe polegające na tym, że wyrzucono dwa razy liczbę oczek, która jest
niepodzielna przez 3
do zbioru a należą liczby 1,2,4,5 kostką rzucamy dwukrotnie zatem
|A|= 42=16 (bo przy każdym rzucie mamy 4 liczby, które są niepodzielne przez 3)
P(A)= 16/36= 4/9
11 kwi 23:31