marse: Analityczna: pomocy!
Punkty A=(-2,12) i B=(6,-2) sąwierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym
przy wierzchołku C. Oblicz współrzedne wierzchołka C tego trójkąta, wiedząc, że lezy on
na prostej o równaniu x + 3y = 22. Rozważ wszystkie przypadki.
Ja bym to zrobiła z iloczynu skalarnego wektorów CA i CB , ale z czym to połączyć żeby
był układ równań

?
13 maj 16:05
Peter: dokładnie z równaniem tej prostej
13 maj 16:08
marse: no wlasnei tak probuje ale jakas dziwna delta mi wychodzi: 2356 . Moglbys sprawdzic?
Wyszlo mi takie rownanie: 5y
2 - 46y - 24 = 0. Dobre jest bo moze tu cos nie tak
13 maj 16:11
Pablos: Potraktuj odcinek AB jako srednice okregu. Znajdz rownanie okregu i rozwiaz z rownaniem
prostej. Lub tak jak mowisz- z wektorów
13 maj 17:37
Artur: mi wyszło -6x2+70x-144=0
x=9 lub x=8/3
itd.
13 maj 20:42
maturzysta2 :): Ja bym to sprobował zrobić z tw. pitagorasta tzn.:
C=(x1;1/3x1+22/3)
i teraz masz jedną niewiadmoną x1 oraz nastepujące równanie:
|AC|2 + |CB|2 = |AB|2
nie wiem czy ta metoda jest optymalna dużo liczenia
13 maj 20:59
Artur: no a na maturze czasu nie ma
13 maj 21:02