Rach. prawdopodobieństwa
paweł: Proszę o pomoc w kilku zadankach :
1.
Na egzaminie posadzono losowo w 1 rzędzie 10 osób, w tym 2 z jednej szkoły. Jakie jest
pradwopodobieństwo, że nie siedza obok siebie ?
2.
W urnie jest siedem kul ponumerowanych od 1 do 7. Losujemy kolejno, bez zwracania 2 kule.
Oblicz pradopodobieństwo tego, że numer drugiej kuli bedzie wiekszy od numeru pierwszej.
16 kwi 23:41
Michał :

Ω=P
10=10!
A−zd że osoby nie siedzą obok siebie ...
Moc A − 2*8*P
8=...
Na rysunku jest o jedno przesunięcie za dużo ...
16 kwi 23:52
Michał : ooo faaak ... no tak.. źle ..
Musisz obliczy prawdopodobieństwo że AB siedzą obok siebie − to będzie zdarzenie odwrotne
po tym odjąć wynik od 1 !
17 kwi 00:27
hehe:
zad2 I Ω I = 7*6 = 42 /warjacja bez powt/
A ={ ( 1,2) (1,3) (1,4)...... (1,7)
(2,3) (2,4) ........... (2,7)
itd.
zaczynających się na 1 → 6
2 → 5
3 → 4
policz ile jest IAI ....... itd
P(A)=IAIIΩI
17 kwi 00:43
kryil: ∞≤≥
16 paź 21:36