wyrażenia
pompka : x2+7x2 +14x+49 zapisać je w najprostszej postaci, tzn można z licznika wyliczyć x(x+7)
a mianownik zostaje ?
11 kwi 19:59
Marta: mianownik wylicz za pomocą delty
można zauważyć , że delta jest równa zero; wtedy mamy
ax
2+bx+c=a*(x−x
0)
2
po prostu wylicz deltę, podstaw i Ci wyjdzie
11 kwi 22:46
proxx: na dole możesz zwinąć to do (x2−7)2, skracasz licznik z mianownikiem i zostaje 1x2−7
11 kwi 22:47
proxx: x2 + 7
11 kwi 22:48
asdf: odp: 1
11 kwi 22:48
asdf: sorry błąd
11 kwi 22:48
asdf: | x2 + 7 | |
| = coś tu się da? |
| (x + 7)2 | |
11 kwi 22:51
proxx: asdf, masz tutaj w mianowniku rozwinięcie wzoru skróconego mnożenia. nie liczysz delty tylko
zwijasz to z powrotem i masz
x2 +7(x2 +7)2. Skracasz licznik z mianownikiem i zostaje 1(x2 +7)
11 kwi 23:03
Mila: Wynik asdf z 2251 jest dobry i ostateczny.
Założenie x≠−7
11 kwi 23:04
proxx: a dobra, mój błąd z tym kwadratem w mianowniku
11 kwi 23:04
asdf: według Ciebie:
(x2 + 7)2 = x4 + 14x2 + 49 ≠ x2 + 14x + 49
11 kwi 23:05
proxx: no już zauważyłem

w sumie chyba więcej nic sensownego nie zrobisz
11 kwi 23:06
asdf: proxx, wzór skróconego mnożenia też się da obliczyć deltą, więc nie wiem o co Ci chodzi z
postem z godziny 23:03. pierwiastek to pierwiastek...
11 kwi 23:08
proxx: no jest 3 x szybciej zauwazyć, że wystarczy zwinąć to niż obliczać deltę potem wzór na miejsce
zerowe
11 kwi 23:09
asdf: proxx, ktoś chce to może nawet sobie to postacią kanoniczną obliczyć. Ty napisałeś, że
nie
liczysz, czyli nie można, tak to zinterpretowałem
11 kwi 23:11
asdf: y = x
2 + 14x + 49
Δ = 0
(x −(−7))
2 = (x + 7)
2
Masz to samo
11 kwi 23:12