sześcian.
alocha:

Z sześcianu o krawędzi 5 cm odcięto narożnik. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
a= 5
d=a
√2
d=5
√2
| | 1 | |
V ostrosłupa= |
| * Pp * H |
| | 3 | |
Mógłby mi ktoś pomóc. bo nie wiem co dalej należy zrobić.

byłabym bardzo wdzięczna.
16 kwi 22:29
viola: wyobraź sobie , że podstawą jest trójkąt prostokątny. wysokość tego ostrosłupa wynosi 5.
Spróbuj obliczyć
16 kwi 22:31
alocha: to akurat wiem. ale nie wiem jak obliczyć Pp.
16 kwi 22:36
viola: pole trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych 5 i 5
16 kwi 22:41