zadanie na jutro...
wojtek: Bardzo Pilne Zadanie

!
Pan Jan złożył do banku 5000zł. Po 18 miesiącach bank wypłacił 5495,52 zl. Jakie jest
oprocentowanie (w skali roku), jeśli bank kapitalizuje odsetki co pół roku?
W zadaniu należy uwzględnić 20−procentowy podatek od odsetek.
Proszę o pomoc
16 kwi 22:18
16 kwi 22:25
wojtek: to jak to mam obliczyć jak nie mam podanego "p"?
16 kwi 22:29
Eta:
po podstawieniu do wzoru, który podała Ci viola
otrzymasz

oliczę Ci

5 000( 1 +p)
3 = 5 495,52
to (1 +p)
3 =
5 495,525 000
(1+p)
3 = 1, 0991 a 1, 032
3 = 1,0991 ( sprawdź to na kalkulatorze!)
to 1 +p= 1,032 => p= 0,032 => p= 3,2%
16 kwi 22:31
Eta:
Już Ci policzyłam , bo mam sentyment do "Wojtków"
16 kwi 22:31
wojtek: tak, ale to jest procent, ktory sie naliczyl po okresie 18 miesięcy, a ja mam obliczyć o
jaki procent wzrósł kapitał po roku... i co z tymi 20% od odsetek?
16 kwi 22:33
viola: Eto, kapitał końcowy nie powinien wynosić 5619.4?
16 kwi 22:36
viola: 495,52−80% wylicz 100% dodaj do 5000
otrzymałeś K
K0=5000
n=3 bo 18 miesięcy to 3 półrocza
a p masz wyliczyc
następnie 2p jest odpowiedzią
16 kwi 22:39
wojtek: 5619,4=5000(1−p)3
1,12388 = (1−p)3
i co dalej?..
16 kwi 22:46
viola: pierwiastek trzeciego stopnia
16 kwi 22:50
Eta: Pytanie w zadaniu jest : " jakie jest oprocentowanie w skali roku"
czyli p= 3,2%
Zadanie jest przeze mnie poprawnie rozwiązane!
16 kwi 22:55
wojtek: ale odpowiedź powinna być, że 8%
16 kwi 22:56
Eta:
Dostał kasę za półtora roku

czyli kapitalizowano 3 razy
Wszystko jest Ok, nie wiem o co Wam chodzi?
Tak się liczy
p
16 kwi 22:57
viola: A co z podatkiem
16 kwi 22:57
viola: 3√1,12388=1,04
16 kwi 22:59
viola: 1,04=1−p
p=4% , ale to jest oprocentowanie w danym okresie , a na rok jest 2p czyli 8%
16 kwi 23:00
wojtek: (1,04)3 = 1,124864
16 kwi 23:04
viola: 3√1,12388=1,039696657≈1,04
16 kwi 23:06
Eta:
Sorry nie podzieliłam p/2
więc (1 +p/2)
3 = 1,032
3
to 1+p/2 = 1,032
p/2 = 0,032 /*2
p= 0,064 =>
p= 6,4%
ale nie 8%...
16 kwi 23:11
wojtek: Z tego co viola obliczyla to by nawet dobrze wyszlo..
16 kwi 23:26
viola: ten podatek jest utrudnieniem, przez niego nie wychodzą dokładne liczby,
16 kwi 23:28
Eta: Viola jest ok

Nie doczytałam ,że z podatkiem i dlatego upierałam się przy 6,4%
Mój błąd !... trzeba dokładnie czytać treść
16 kwi 23:32
wojtek: Ok, w takim razie bardzo wam dziękuję za pomoc

Jesteście nieocenione
16 kwi 23:39