Basiu (lub ktokolwiek) dziś prosze o wskazówke jak tu rozpocząc
wojtas: napisz równanie prostej ,do której należy punkt A(3,2) oraz
a) równoległej
b) prostopadłej do prostej o równaniu
2x+5y=4
16 kwi 21:59
xpt: Mam do Ciebie dwa pytania:
Kiedy 2 proste sa równoległe?
Kiedy 2 proste są prostopadłe ?
równanie prostej 2x+5y=4 zapisz w postaci y=ax+b, czyli w skrócie − wyznacz y.
16 kwi 22:02
wojtas: równoległe gdy a=a wspólczynniki równe
prostopadłe gdy a=−1a
16 kwi 22:11
wojtas: y=−25x+45
16 kwi 22:14
wojtas: korzystam ze wzoru ? y=a(x−xA)+yA
to wtedy równanie równoległej by brzmiało y=−23x−123
czy dobrze to policzyłem?
16 kwi 22:23
wojtas: czy prostopadła bedzie wynosic
y=1
12x+6
12
16 kwi 22:36
wojtas: może ktoś sprawdzić
16 kwi 22:42