Dorotka: liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)= x4 - 3x3 - 3x2 + ax + b.
Znajdź reszte z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x-2)
13 maj 16:05
Dorotka: błagam zlitujcie się

...muszę wiedzieć jak to zrobić
13 maj 16:13
marti.......: x4-3x3-3x2+ax+b=(x2-2x+1)(x2+lx+m)=x4+lx3+mx2-2x3-2lx2-2mx+x2+lx+m
x4+(l-2)x3+(m-2l+1)x2-(2m-l)x+m
l-2=-3 => l=-1
m-2l+1=-3 => m=-6
po podstawieniu za a i b:
W(x)=x4-3x3-3x2+11x-6
obliczamy W(2)=-4
13 maj 16:49
marti.....: i to -4 to jest ta reszta...
13 maj 16:58
eee: ja za bardzo nie rozumiem, mógłby ktoś jeszcze raz ?
13 maj 20:34
eee: ok, juz wiem
13 maj 20:41