prostokat
karina: Prosze o pomkoc ladnie

..Oblicz pole prostokata o przekatnej 13 cm i boku 5 cm.
16 kwi 21:45
xpt:
przekątna
bok prostokąta
drugi bok prostokąta
Ten kolorowy trójkąt to trójkąt prostokątny o przyprosrtokątnych
5 i
x
z tw. pitagorasa musisz obliczyć długość
x. Potem już tylko do wzoru na pole
trójkąta :
)
16 kwi 21:49
xpt: Te napisy obok obrazka to oznaczenia, w tym samym kolorze co odcinki do których się
odnoszą
16 kwi 21:50
karina: czyli z wzoru a2+b2=c2
16 kwi 21:52
xpt: tak, gdzie a i b to 5 i x, a c to 13 ;)
16 kwi 21:58
karina: wyszlo mi ze pole ma 720 czy to mozliwe
16 kwi 21:59
karina: a x=144 to dobrze?
16 kwi 22:00
wojtas: x =12
16 kwi 22:07
karina: moge prosic bys napisal jak to wyliczyles
16 kwi 22:09
xpt: a
2+b
2=c
2
b
2=c
2−a
2
√b2=
√c2−a2
b=
√c2−a2
podstawiasz tylko do wzoru i gotowe
16 kwi 22:11
Eta: Xpt

zobacz do "paula" .............
16 kwi 22:11
karina: juz wlasnie tez doszlam troche chyba juz za dlugo przy matmie siedze:
) dzieki wielkie za pomoc
16 kwi 22:12