Proszę o pomoc:)
paula: rozwiąż nierówność: √x2 +2>2IxI+x
16 kwi 21:40
xpt: √x2 = |x|
więc masz do rozwiązania taką nierówność:
|x|+2>2|x|+x
−|x|+2−x>0 mnożę obustronnie razy −1
|x|+x−2<0 lub |x|+x<2 w zależności od tego jaki zapis Ci bardzierj odpowiada.
Dalej sobie poradzisz, czy nadal potrzebujesz pomocy?
16 kwi 21:45
paula: jak możesz to napisz dalej bo zabardzo nie wiem
16 kwi 21:50
xpt: W sumie to można zapisać jeszcze inaczej (teraz ak o tym pomyślałem). tam gdzie masz to
niebieskie to można zapisac to jeszcze tak:
|x|<2+x
czyli trzeba rozpatrzyć 2 przypadki
1 przypadek
x<2+x
tu wychodzi sprzeczność
2 przypadek
x>−2−x
2x>−2 dzielę obustronnie przez 2
x>−1
16 kwi 21:54
xpt:

Odpowiedź garficzna u góry, to kółko ma być puste w środku bo −1 nie spełnia warunków
:
)
Odpowiedź w tekście będzie:
x∈(−1,+
∞)
albo
x>−1
Jeśli coś jeszcze jest niejasn −
pytaj ;
)
16 kwi 21:57
paula: dzięki
16 kwi 21:57
paula: a potrafisz zrobić takie zadanie, bo też mam z ni problem:
1. grupa 12 przyjaciół podzieliła się na dwie grupy, by każdy mmógł kupić pozostrałym
osobom ze swojej grupy upominek na mikołajki. po ile osób znalazło się w każdej grupie,
jeśli liczba upominków była namniejsza

ile było w sumie tych upominków

2. wyznacz wszystkie wartości parametru, dla których funkcja f(x)=mx
2+2mx−3 przyjmuje
tylko wartości ujem,ne?
16 kwi 22:01
Eta: Witam xpt!
Sprawdź rozwiązanie tej nierówności
choćby dla x = 2
Coś pokiciałeś

, rozwiązanie błędne

!
Popraw!, bo Paula dostanie
jedynkę w szkole
16 kwi 22:08
16 kwi 22:09
john: eta a mógłbyś rozwiążąć mi te 2 zadania co wyżej napisałam

16 kwi 22:11
16 kwi 22:12
Eta: Które?
To jesteś paula ? czy john ?
16 kwi 22:14
paula: paula, tylko tamto john to z niku brata pisałam bo zapomniałam zmienić

te dwa wyżej co
są nad Twoim postem napisane
16 kwi 22:16
paula: eta pomożesz
16 kwi 22:31
xpt: Dobra − to teraz innym sposobem bo mi tamtym, coś nie wychodzi i nie wiem gdzie robię
błąd.
Jak jest zapis |x|+2>2|x|+x to przyrównujemy każde wyrażenie którego wartość bezwzględną
mamy policzyć do 0
mamy 2 razy to samo więc wystarczy tylko 1 raz podzielić
x=0
więc 0 będzie nam dzieliło zadanie na przypadki (więc bedą 2)]
Pierwszy przypadek x∊(−∞,0)
Drugi przypadek x∊<0,+∞)
Domknięcie jest dowolne, może być albo w pierwszym albo w drugim przypadku, ale w którymś
musi być.
rozpatrujemy pierwszy przypadek
bierzemy jakąś liczbę z przedziału (−∞,0) i sprawdzamy każdą warość bezwzględną, jeśli
jest ujemna to zamieniamy |x| na −(x), a jeśli jest dodatnia to nie zmieniamy
znaku i opuszczamy wartośc bezwzględną.
Nie bierz nigdy granicznych wartości (na przykład 0), weź sobie jakieś, dla który łatwo
będzie stwierdzić, czy wyrażenie jest dodatnei czy ujemne. Tutaj wystarczy wziąć −1, ale
w niektórych zadaniach warto jest wziąć na przykład −10 lub −100 ;)
teraz przepisujemy tą nierówność i zmieniamy znaki
otrzymamy
−x +2 > −2x +x
to jest sprzeczność.
Teraz rozpatrzmy przypadek drugi.
Otrzymamy
x + 2 > 2x + x
rozwiązujemy
x + 2 > 2x + x x się skrócą
2 > 2x dzielimy pzrez 2
1>x
Teraz już powinno być dobrze, a ja idę spać.Dobrej nocy życzę i przepraszam za błąd w
poprzednim rozwiązaniu.
16 kwi 23:41