rownania wymierne.
y: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych równań:
| | x+2 | | x−4 | | 9 | |
e) |
| − |
| = |
| |
| | x−1 | | x+2 | | 2 | |
16 kwi 21:11
tim: y. Korzystamy z zasady proporcji.
(x + 1)(x − 1) = 4x * 1
x2 − 1 = 4x
x2 − 4x − 1 = 0
Dalej Δ i równanie kwadratowe.
w c) Do wspólnego mianownika 3(x−3)(x+2) Potem sumujesz itd.
16 kwi 21:14
y: Dziękuje tim,
Jeżeli ktoś miałby czas to byłabym też wdzięczna za rozpisanie ( takie krok po krok) paru
przykładów ;−)
A jak nie, to jakoś sobie chyba poradzę ;−)
16 kwi 21:54
y: Jednak prosiłabym bardzo o rozpisanie paru przykładów, tak było by mi łatwiej. Z góry
dziękuje!
16 kwi 22:53
Bogdan:
W każdym z tych przykładów trzeba podać założenia, np. w w a) x ≠ 0 i x ≠ 1
16 kwi 23:07