Planimetria
Dominik: W trójkącie ABC dane są współrzędne końców przeciwprostokątnej A (5;2) B (4;−1). Wyznacz
punkt C jeśli leży na y= −1.
Próbowałem to zrobić tak:
Wyznaczyć równanie AC za pomocą podstawiania
2=5a+b
1=ax+b | *(−1)
1=5a−ax
1=a(5−x) | : (5−x)
Podstawiając pod wyższe równanie
| | 1 | |
2=5( |
| )*x+b (nie wiem czy nie skopałem mnożenia) |
| | x+5 | |
Jeśli tak, to wiem co dalej zrobić. Może ktoś sprawdzić tą metode albo podać jakąś
łatwiejszą
16 kwi 20:57
Dominik: Złe przepisałem znaki zamiast plusa powinnien być minus i gdzie jest
2=5(1/x+5).....powinno być 1 = 5(....
16 kwi 21:01
Dominik: Jednak skopałem ,może ktoś mi pomóc?
16 kwi 21:02
Dominik: Wiem ,że równanie AC musi byc prostopadłe do BC czyli a1 * a2 = −1.
NIe wiem jak wyznaczyć pierwsze a
16 kwi 21:09
Eta:

Widzisz już na rysunku?
jakie równanie na prosta AC ? ..... x
A= 5
bo jest prostopadła do y = −1 i przechodzi przez punkt A
czyli punkt C € i do prostej BC i do prostej AC
więc
C( 5 , −1)
16 kwi 21:33
Dominik: Liczyłem za pomocą wektorów i wyszło mi C = [3;1] lub [6;1]
16 kwi 23:06
Dominik: Walnąłem sie w zapisie przechodzi przez y=1
Już rozwiązałem, dzięki za pomoc
16 kwi 23:08
Eta: Ok

jak napisałeś ,tak policzyłam
16 kwi 23:25