Przekształcenia i obliczenia-Trygonometria
Marcin: Bardzo potrzebna jest mi pomoc z zadaniami z trygonometrii.
1. Jeżeli α i β są kątami ostrymi w trójkącie prostokątnym oraz tg α=0,4, to
a.tg α=2,5 b. tg α=0,6 c. tg α=4 d. tg α=
14
2. Jeśli kąt α jest ostry i sin α=
2√55, to wartość wyrażenia
tg αcos α jest równa
a. 2
√5 b. 4 c. 8 d.16
Jakby można było prosić o obliczenia do tych zadań to bardzo byłbym wdzięczny
10 kwi 22:16
Mila: W I jest chyba błąd w treści, tgα=0,4
2) sin
2α+cos
2α=1
10 kwi 22:36
Marcin: ależ tak jest zapisane w zadaniu. Przepisałem je dobrze.
10 kwi 22:50
krystek: Przeczytaj uważnie zadanie masz dany tgα i masz podać wartośc tgα a nie było ctgα
10 kwi 23:01
Mila: Marcin, a może był podany tgβ?
10 kwi 23:04
10 kwi 23:06
krystek: I popatrz Ty co tam napisane. I przeczytaj co pisała Mila!
10 kwi 23:08
Marcin: aaahh przepraszam z pośpiechu sprawdziłem tylko treść zadania
10 kwi 23:11
Mila: | | 4 | |
1) narysuj trójkąt prostokątny w którym tgα= |
| i odczytaj tgβ. Napisz swoją odpowiedź, to |
| | 10 | |
sprawdzę.
10 kwi 23:16
Marcin: wyszło mi tg α=2,5
11 kwi 17:33
asdf: jaki tg
α = 2,5? tg
β = 2,5

11 kwi 17:43
Mila: No właśnie tak, jak pisze ASDF,
11 kwi 17:56
Marcin: Tak tak oczywiście chodziło mi o tg β=2,5 tylko że odpowiedź skopiowałem z góry gdzie przez
moją nieuwagę było ono źle napisane.
11 kwi 22:17