zadanie z funkcji wymiernej
justyna: witam. mam problem z zadaniami... wychodzą mi jakieś dziwne wynik...
oto zadanie.
punkt A(0,2) B(1,.3) należa do wykresu f(x)=ax+b\x+1
wyznacz a i b...
pomóżcie prosze...
16 kwi 20:57
Basia: Pomagam
16 kwi 21:04
16 kwi 21:04
tim: Ok. Basia pomaga
16 kwi 21:04
justyśka 123: f(x)= ax+b pod kreską ułamkową x+1
16 kwi 21:09
Basia: Jaki jest wzór funkcji ?
Bo jeżeli
to x≠0
czyli punkt A(0,2) nie może należeć do wykresu f(x) bo funkcja dla x=0 nie jest
określona.
| | b | |
Czy to nie miało być f(x) = ax + |
| ? |
| | x+1 | |
Jeżeli tak to używaj w przyszłości symbolu ułamka
( opis w
Kliknij po więcej przykładów lub zapisz tak
f(x) = ax + b\(x+1)
Czekam na odpowiedź.
16 kwi 21:11
Basia:
f(0)=2
f(1)=3
b = 2
| | 2 | |
f(1) = a*1 + |
| = a + 1 |
| | 1+1 | |
a+1=3
a=2
co tu mogło wyjść dziwnego ?
16 kwi 21:13