prawdopodobieństwo
13LateK: Za zbioru X − {x e C i |x+4|<
2} losujemy dwa razy bez zwracania po jednej liczbie
Oznaczamy te liczby w kolejności losowania a oraz b. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia A − para liczb a,b jest rozwiązaniem nierówności x−y−2<0
Narazie mam że x może byc liczbą z przedziału <−6,−2> i że y>x+2.
i nie wiem jak to obliczyc dalej,. No i jeszcze omega mi 120 wyszła tylko nie wiem czy
dobrze

prosze o pomoc.
16 kwi 20:46
Basia: Dlaczego <−6;−2> ?
Nierówność jest ostra (tak napisałeś) czyli x∈(−6;−2)
Ponadto x∈C czyli x=−5,−4,−3
|Ω| = 3*3 = 9
i trzeba po prostu spośród tych 9 par wybrać te, które spełniają nierówność
a−b−2<0 ⇔ a(pierwsza) < b(druga)+2
17 kwi 18:09
Michał : albo w prostokątnym układzie współrzędnych zaznaczyć wszystkie te punkty które będą
leżały pod prostą y=x+2
17 kwi 18:28
Michał : albo w prostokątnym układzie współrzędnych zaznaczyć wszystkie te punkty i narysować w/w
prostą .... wszystkie leżące pod nią policzyć i masz moc A
17 kwi 18:30
Eta:
Sory Basiu

IΩI =3*2 = 6 ( bo losowanie bez zwracania)
17 kwi 18:56
Basia: Bez zwracania ? Faktycznie bez zwracania ! Jak ja czytam ?
17 kwi 19:09
17 kwi 19:10
17 kwi 19:11
17 kwi 19:11
Eta:
Ja mam okulary , ale ich jeszcze ie noszę

Daję radę bez ( mam +0,5)
17 kwi 19:13
tim: Chcesz

Ja "jeszcze" nie
17 kwi 19:16
Basia: Ja noszę od 17 roku życia stale te same −3 i −3,5. Przedziwne podobno, ale do tej pory
nie uległo zmianie. Mniej więcej od 5 lat już w nich nie mogę czytać i pisać. Mam
słabsze do czytania −1 i −1,5 ale już też chyba za mocne. Z tego wynika, że za chwilę
będę czytać i pisać bez okularów. Dlatego nie chce mi się iść do okulisty.
17 kwi 19:18