Prezes: Dany jest trapez równoramienny o dłuższej podstawie 10, krótszej 4, ramieniu 6 i kącie
między ramieniem, a dłuższą postawą 60. Oblicz odległość punktu przecięcia sie
przekątnych od dłuższej podstawy.
13 maj 15:30
Prezes: Policzyłem już, że przekątna ma długość √76
13 maj 15:33
pati: oblicz wysokosc trapezu H= 2√3
a H to inaczej suma tych odleglosci od podstaw
13 maj 15:43
pati: potem z podobienstwa trojkatow
10/4=h1/h2
H=h1+h2
i po podstawieniu wychodzi ci ze h1 (czyli ta odleglosc)=10√3/7
13 maj 15:47
pati: pomzlka H=3√3
13 maj 15:51
Katie: Koleżanko wszystko super tylko H=3
√3
13 maj 15:53
Katie: dobrze, że się sama poprawiłaś w czasie
13 maj 15:53
Prezes: Dziękuję bardzo. Po zmianie danych wyjdzie 15√3/7. Mam do tego odpowiedzi i w
odpowiedziach jest tak samo, czyli jest dobrze zrobione. Jeszcze raz dziękuję
13 maj 16:14