[Proszę o pomoc!!!]
gimigis: a więc...mam takie zadanie: Wyznacz zbiory: A U B, (iloczyn zbiorów) A i B oraz A/B
| | 2 | | 4 | |
a. A = /x∈R: |
| <1/ B=/x∈R: |
| >4/ |
| | x−3 | | x+2 | |
i wiem, że w pierwszym zbiorze ma być
x∈(−
∞,3)U(5,
∞)drugi zbiór − ma być (−
∞,−2)U(−1,
∞)

bo nie wiem i jak zapisać to
sumę,iloczyn i różnice − nie jestem pewna...
16 kwi 20:39
krossa: AUB = (−∞;∞)
16 kwi 20:47
krossa: A\B =(3,5)
16 kwi 20:49
krossa:
16 kwi 20:53
Gimigis: a jaki jest ich iloczyn

i czy zbiór tego drugiego wyznaczyłam dobrze
16 kwi 20:55
krossa: a no zle. wg mnie zbiór B =(−2,−1)
16 kwi 20:59
krossa: CZYLI AuB SIE NIE ZMIENIA NATOMIAST A\B= ZBIÓR PUSTY
16 kwi 21:01
Gimigis: nio właśnie tego nie wiedziałam

a jaki jest ten ich iloczyn (−2,−1)
16 kwi 21:02
krossa: no a iloczyn zbiorów czyli częśc wspolna to zbór B czyli (−2−;1)
16 kwi 21:03
Gimigis: dlaczego pusty

A\B=(−
∞,−2domknięte U domknięte −1,3) U (5,
∞) tak mam w książsce
16 kwi 21:06
krossa:
16 kwi 21:08
krossa: A\B − to co jest w A ale nie ma w B tak to rozumiem
16 kwi 21:10
Gimigis: dobrze rozumiesz,no ale A nie może być pusty
16 kwi 21:12
Gimigis: to znaczy ten zbiór A\B nie może być pusty
16 kwi 21:13
krossa: to jest A − B = (−∞,−2> v <−1.3) v (5,∞)
16 kwi 21:13
Gimigis: nio teraz jest chyba dobrze

a mogę pokazać Ci jeszcze inne zadanie tego typu
16 kwi 21:15
krossa: to czekam
16 kwi 21:17
Gimigis: a dlaczego wcześnie napisałaś/napisałeś, że AUB się nie zmienia
16 kwi 21:18
16 kwi 21:20
krossa: wyznacz sume obu zbiorów jesli jeden ze zbiorów jest od −∞ do ∞ to zawsze sumą zbiorów
jest taki przedział
16 kwi 21:21
16 kwi 21:21
Gimigis: poczekaj bo to się mi wszystko wymieszało

napisz mi jeszcze raz jak ma wyglądać suma,
bo suma w odpowiedziach jest inna...
16 kwi 21:22
Gimigis: suma ma być (−∞3) U (5,∞)
16 kwi 21:24
krossa: jaka jest suma w odp?
16 kwi 21:25
krossa: przeraszam Cie. suma faktycznie sie zmienia w dop. masz dobrze podane
16 kwi 21:26
krossa: zapomniałęm o tej dziurze pomiedzy 3 a 5
16 kwi 21:27
Gimigis: nio to dobrze

a ten link co wysłałaś/wysłałeś to o te zadania mi własnie chodzi
16 kwi 21:28
krossa: ok to robimy podpunkt B.
16 kwi 21:29
Gimigis: spoko
16 kwi 21:29
krossa: spr. czy wyszło Ci tak samo. A=(−∞,1) B= (−∞,12> U <0;∞)
16 kwi 21:34
Gimigis: nie
16 kwi 21:36
krossa: a moze mi wyszło ze

podaj mi swoje przedziały
16 kwi 21:37
Gimigis: A mi tak wyszło ale B nie chce mi wyjść
16 kwi 21:37
krossa: albo najlepiej odp.
16 kwi 21:38
Gimigis: nio to odpowiedz ma być AUB = R
A\B = <0,1/2)
a ten iloczyn = (−∞,0)U<1/2,1)
16 kwi 21:40
krossa: w B masz na koncu (2x−1)x ≥0 ⇒ x = 12 v x= 0
rysujesz parabole ramionami do góry dlatego ze wspóczynnik przy x jest + i wyznaczasz
przedział w którym parabole przyjmuje wart. wieksze od zera
16 kwi 21:41
Gimigis: a faktycznie mam tak a ja głupia zredukowałam x
16 kwi 21:43
krossa: jesli chcesz wyz, sume iloczyn róznice to zbiory A i B dla ułatwinia musisz narysowac na
osi tak jak wyzej to zrobiłem. narysowac te zbiory?
16 kwi 21:44
Gimigis: a podaj mi końcówkę A jak robiłeś bo ja mam 1(x−1)<0 nio i to pomnożyłam i to daje mi że
x<1 tak
16 kwi 21:45
krossa: dokładnie
16 kwi 21:46
Gimigis: | | 1 | |
a dlaczego tak Ci wyszło w tym B= (−∞, |
| > U <0; ∞)  |
| | 2 | |
16 kwi 21:50
Gimigis: i jak możesz to mi narysuj na tej osi
16 kwi 21:51
krossa: krossa: w B masz na koncu (2x−1)x ≥0 ⇒ x = 12 v x= 0 rysujesz parabole ramionami do góry
dlatego ze wspóczynnik przy x jest + i wyznaczasz przedział w którym parabole przyjmuje
wart. wieksze od zera
16 kwi 21:41
16 kwi 21:52
Gimigis: nio wiem tak zrobiłam tylko ja mam ze x∈(−∞,0)U <1/2,∞)
16 kwi 21:54
krossa: ups bład w druku. masz dobrze
16 kwi 21:55
16 kwi 21:57
krossa:
16 kwi 21:59
krossa: Gimigis: nio wiem tak zrobiłam tylko ja mam ze x∈(−∞,0)U <1/2,∞)
mały bład tylko przy 0 nawias > x∈(−∞,0>U <1/2,∞)
16 kwi 22:01
Gimigis: nio tak mam...tylko wiesz co ja trochę nie rozumiem tego otwarte i domknięte bo dlaczego
| | 1 | |
jak jest A\B=<0, |
| ) to 0 jest domknięte  przecież ono jest w B |
| | 2 | |
16 kwi 22:04
Gimigis: tak mam tylko źle Ci napisałam,sorry
16 kwi 22:06
krossa: suma róznica iloczyn juz teraz wiesz skad zie biorą?
16 kwi 22:08
krossa: AUB = R dlatego ze AUB = (−∞,∞)
16 kwi 22:11
Gimigis: tak a potrafisz odpowiedzieć mi na to moje powyższe pytanie
16 kwi 22:11
Gimigis: to tez wiem
16 kwi 22:11
Gimigis: jesteś
16 kwi 22:18
krossa: juz jestem. teraz tak patrze na to i wg mnie A\B = (0,12)
16 kwi 22:20
Gimigis: nio ja tez tak myśle a w odpowiedzi jest przy 0 domknięte
16 kwi 22:21
Gimigis: ale z tym dam sobie juz spokój pomozesz jeszcze w c
16 kwi 22:22
krossa: ale w odp. jest dobrze podane, ale nie wiem jak Ci to wytłumaczyc...
16 kwi 22:23
krossa: no to C podaj mi odp. bo nie chce pozniej pokrecic
16 kwi 22:25
Gimigis: ale wiesz co ty napisaleś ,,teraz tak patrze na to i wg mnie A\B = (0,1/2)'' a przy zerze
właśnie jest < dlaczego
16 kwi 22:31
krossa: jestes bo czekam na dpowiedzi
16 kwi 22:31
Gimigis: nio to ostateczna odpowiedź w c ma być
AUB=(−∞,−1)U<0,∞)
iloczyn = <−8,−2>
A\B=(−∞−8)U<−2,−1)U<0,∞)
16 kwi 22:32
krossa: ja napisałem zle
16 kwi 22:33
Gimigis: yhym...
16 kwi 22:33
Gimigis: c zrobiłam czekam na Twoje wyniki
16 kwi 22:36
krossa: haha w B zapomnielismy o dziedzinie

x≠0 dlatego go tam nie ma miskuzi
16 kwi 22:38
krossa: ale ze mnie osioł
16 kwi 22:38
Gimigis: to tylko dziedzine wylicze nic mi to nie zmieni prawda
16 kwi 22:40
16 kwi 22:42
krossa: teraz C dziedzina A x≠ −1 dziedzina B x≠ −2
A= (−∞,−1> U <0,∞) B = <−8,−2>
16 kwi 22:42
krossa: tak
16 kwi 22:42
krossa: teraz narysuj 2 przedziały na osi i nie zapomnij o zanaczyc dziedziny

a sume iloczyn
róznice wynzaczysz bez problemu.
16 kwi 22:44
krossa: wyszło Ci tak samo?
16 kwi 22:44
Gimigis: a jestes pewien tych wyznaczeń zbioru A i B
16 kwi 22:46
krossa:
16 kwi 22:51
krossa: tak bo wynzaczona róznica iloczyn i róznica sie zgadzają
16 kwi 22:52
Gimigis: ten zbiór B coś mi nie pasuje
dobrze to masz B = <−8,−2>
16 kwi 22:54
krossa: a co nie pasuje? jaki Tobie wychodzi?
16 kwi 22:55
Gimigis: no bo suma jes AUB=(−
∞,−1)U<0,
∞) skąd to się wzieło
16 kwi 22:56
Gimigis: a przy −2 ma byc otwarte bo nie ma jej w dziedzinie...
16 kwi 22:57
krossa: fakt przy 2)
zerknij na zbiory na osi
AUB dlatego ze zbór A jest od −∞ do −1 a przy −1) bo nie ma w dziedzinie i od <0 do ∞
16 kwi 23:01
krossa: fakt przy 2)
zerknij na zbiory na osi
AUB dlatego ze zbór A jest od −∞ do 1 a przy 1) bo nie ma w dziedzinie i od <0 do ∞
16 kwi 23:01
krossa: fakt przy 2)
zerknij na zbiory na osi
AUB dlatego ze zbór A jest od −∞ do −1 a przy −1) bo nie ma w dziedzinie i od <0 do ∞
16 kwi 23:01
Gimigis: a przy zbiorze A= (−∞,−1> U <0,∞) tam przy −1 powinno byc otwarte,tak myśle
16 kwi 23:02
krossa: tak przepraszam bo pozniej przypomniałem sobie o dziedzinie
16 kwi 23:03
Gimigis: a suma nie powinna kończyć się na −2

dlaczego jest na końcu
∞
16 kwi 23:05
krossa: AUB to A i B razem . zobacz na niebieską linie to zbiór A który sie ciagnie od −∞
zawiera w sobie zbiór B i ciagnie sie do −1, pozniej przerwa do 0 i zaczyna sie od 0 do
∞
16 kwi 23:08
Gimigis: o jejku

nie wiem co ja to wymyśliłam, sorry ,zamuliło mnie coś

nie wzorowałam się na
rysunku i dlatego...
16 kwi 23:10
krossa: fersztejen?
16 kwi 23:10
Gimigis: Ja,ich verstehe

dzięki za pomoc i wytrwałość

strasznie dużo z tym roboty,sama
zapomniałam o tej dziedzinie a to jest najważniejsze
16 kwi 23:18
krossa: ciekawy jestem z kim robiłem te zadania

dobranoc
16 kwi 23:20
Gimigis: a z kim byś chciał robić


dobranoc
16 kwi 23:31
krossa: moge wywnioskowac ze masz 16/17 lat i jestes dziewczyną
16 kwi 23:35
Gimigis: nio mam 17 lat i jestem dziewczyną...ja mogę wywnioskować,że jesteś chłopakiem,ale ile
masz lat to już nie jestem w stanie
16 kwi 23:37
krossa: strzelaj
16 kwi 23:47
Gimigis: 21−22
16 kwi 23:57
krossa: 19
17 kwi 21:06
Gimigis: oj to przepraszam

ale nie wiele się pomyliłam
17 kwi 22:25
Gimigis: niewiele*
17 kwi 22:27