Eta:
dane: M( 2,−5) i prosta x +2y − 7=0
punkt M nie należy do niej
bo 2 +2*(−5) −7 ≠0
więc zatem prosta zawierająca punkt M jest prostopadła do tej prostej
bo czworokat jest kwadratem
Pisząc równanie prostej np: MN jako prostej prostopadłej do danej
otrzymamy:
prMN : y = −
1ax + b gdzie a −−− to współczynnik kierunkowy danej
prostej
czyli przekształcamy podana prostą do postaci kierunkowej:
2y = − x +7 => y= −
12x +
72
więc
a= −12
zatem
−1a= 2
możemy już napisać równanie prostej MN
y = 2x +b ponad to wiemy ,że zawiera ona punkt M ( 2, −5)
zatem: − 5 = 2*2+b => b= − 9
czyli
pr. MN : y = 2x − 9
rozwiązując układ równań prostej
x +2y − 7=0 i prostej y = 2x − 9
otrzymasz współrzędne wierzchołka N
i już dalej dzsz radę
bo IMNI −−− to długość boku kwadratu
policzysz tę długość
P
kwadratu = IMNI
2 i to wszystko , powodzenia